StoryEditor
međunarodni sud pravde

Južna Afrika u Hagu podigla tužbu protiv Izraela za genocid

Piše desk  /  11.01.2024., 09:53h

Međunarodni sud pravde u Hagu razmotrit će tužbu Južne Afrike koja traži hitne privremene mjere zaustavljanja sukoba u Gazi te sadrži optužbu kako Izrael čini genocid na tom području, prenosi Guardian.

Rasprava počinje danas, a Južnoafrička Republika, koja je pokrenula slučaj, traži od suda da hitno djeluje "kako bi zaštitio palestinski narod od daljnje, ozbiljne i nepopravljive štete prema Konvenciji o genocidu, koja se i dalje nekažnjeno krši".

Od napada Hamasa 7. listopada u kojem je život izgubilo najmanje 1.200 ljudi, izraelski napadi doveli su do smrti više od 23.000 Palestinaca u Gazi, prema ministarstvu zdravstva Gaze, od toga su 70 posto njih žene i djeca. UN-ova agencija za palestinsku pomoć procijenila je da je 1,9 milijuna ljudi raseljeno zbog rata u Gazi što je gotovo 85 posto stanovništva, dok je na desetke tisuća zgrada uništeno.

U pisanom zahtjevu sudu za pokretanje postupka na čak 84 stranice, Južnoafrička Republika je istaknula: "Djela i propusti Izraela na koje se žali Južna Afrika genocidnog su karaktera jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinskog stanovništva".

Slučajevi genocida, koje je i inače teško dokazati, mogu trajati godinama, ali Južnoafrička Republika traži od suda da hitno provede "privremene mjere" i "naredi Izraelu da prestane ubijati i nanositi patnju i bol palestinskom narodu u Gazi". U zahtjevu se također traži zaustavljanje ograničenja dostave pomoći, kao i zabranu izraelskih direktiva o evakuacijama.

Izrael je žestoko reagirao na podnesenu prijavu, nazivajući je "neutemeljenom" i "klevetom". Izraelci i dalje tvrde kako djeluju u samoodbrani, u zaštiti izraelskog naroda uništavanjem Hamasa. SAD su također odbacile slučaj te ga ocijenile "neargumentiranim".

Inače, južnoafrička vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) ima dugu povijest uspoređivanja odnosa Izraela prema Palestincima s onim prema crnim Južnoafrikancima za vrijeme apartheida.

Organizacija islamske suradnje pozdravila je pokretanje slučaja iz Južne Afrike, dok su pojedine zemlje također izrazile podršku. Zamjenica belgijskog premijera, Petra De Sutter želi da njena zemlja "poduzme korake pred Međunarodnim sudom pravde, slijedeći primjer Južne Afrike".

Pravni timovi obiju strana imat će oko tri sata da iznesu svoje argumente pred sudom, Južna Afrika u četvrtak, a zatim Izrael u petak. Presuda bi mogla biti objavljena već za nekoliko tjedana.

Konvencija o genocidu, sastavljena 1948. nakon Drugog svjetskog rata i posljedica Holokausta, opisuje genocid kao “djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”. Radnje uključuju ubijanje pripadnika grupe ili nanošenje teških tjelesnih ili duševnih povreda.

Važno je napomenuti kako sud u Hagu ne može provesti svoje odluke i moguće je da bi Izrael ignorirao negativnu presudu, ali to bi pak nastavilo poticati daljnju međunarodnu osudu izraelskih poteza u Gazi.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:43