StoryEditor
Narodna skupština RS-a

Jutros u tri sata usvojili i Nacrt Izbornog zakona RS-a: Neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH

Piše Desk  /  29.03.2024., 09:40h

U razlozima za donošenje ovog zakona navodi se da je njime uređeno da će izbore za organe vlasti u Republici Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno općinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske rano jutros je na 12. posebnoj sjednici usvojila nacrt izbornog zakona Republike Srpske - prijedlog narodnih poslanika.

Javna rasprava u roku 15 dana 

"Usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD o upućivanju nacrta izbornog zakona Republike Srpske na javnu raspravu, koja će biti provedena u roku od 15 dana“, priopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.

U razlozima za donošenje ovog zakona navodi se da je njime uređeno da će izbore za organe vlasti u Republici Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno općinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Neće primjenjivatio odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor zastupnika NS RS-a, izaslanika Vijeća naroda i izlasnika Doma naroda Parlamenta BiH 

"S tim u vezi, ovim zakonom je predviđeno da se stupanjem na snagu zakona, neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, delegata Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika grada, načelnika opštine u Republici Srpskoj, imenovanje organa zasprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Republici Srpskoj, sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina u izborima za lokalni nivo, zaštita izbornog prava u Republici Srpskoj, pravila ponašanja u izbornoj kampanji i financiranje izborne kampanje u Republici Srpskoj, kao i druge odredbe navedenog zakona koje se odnose na izbore za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Republici Srpskoj“, navodi se u razlozima.

Zaštita izbornog prava i kroz Vrhovni sud RS-a 

Dodaje se da je novina u odnosu na važeći zakon je uređivanje izbora delegata u Dom naroda BiH iz RS-a i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu pružati, pored organa za provođenje izbora, Vrhovni sud RS-a.

"Pored toga, razlozi za donošenje ovog zakona nalaze su u potrebi unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana u izborni proces, stvaranja pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova (uvođenje izbornih tehnologija)“, naveli su predlagači.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:57