StoryEditor

Jutarnji list mora Željki Markić platiti 25 tisuća kuna

Piše D  /  23.09.2019., 04:09h

Objavljeni naslov je vrijeđao čast i ugled tužiteljice, jer sloboda izražavanja nije apsolutna i javna glasila su dužna poštivati dostojanstvo i ugled građana te informacije prije objavljivanja provjeriti", navodi se u presudi Županijskog suda, prenosi Hina.

Udruga U ime obitelji podsjeća da je početkom 2017. zagrebačkom Županijskom sudu podnijela zahtjev za poništenjem presude Okružnog narodnog suda u Zagrebu iz 1945. kojom je Filip Lukas, intelektualac i dugogodišnji predsjednik Matice Hrvatske, osuđen na smrt strijeljanjem zbog političke nepodobnosti i izgovorene riječi. U srpnju 2017. je sud poništio komunističku presudu protiv Lukasa.

"Jutarnji list napao je Željku Markić jer je U ime obitelji zatražila reviziju presude Lukasu koja je donesena u vrijeme totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima te je optužio za rehabilitaciju NDH, što je prvostupanjski sud ocijenio kao tešku povredu časti i ugleda, čime je gđa Markić pretrpjela neimovinsku štetu, a odlukom drugostupanjskog suda presuda je postala pravomoćna", priopćila je udruga.

Prenose i izjavu Željke Markić koja je ustvrdila da su se autor Robert Bajruši i Jutarnji list poslužili "s više od pola stoljeća starim obrascem ekstremne ljevice koja svakoga tko je drugačijeg svjetonazora proglašava fašistom odnosno ustašom".

Kazala je i da će odštetu darovati udruzi U ime obitelji za nastavak širenja suženog prostora demokracije u Hrvatskoj i udruzi Macelj 1945. koja čuva sjećanje na žrtve komunističkog terora.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:22