StoryEditor

Jutarnji list: Erdoganov dolazak u BiH događaj visokog rizika

Piše D  /  20.05.2018., 12:05h

Piše Snježana Pavić za Jutarnji list.

Skup formalno organizira Unija europskih turskih demokrata, nedavno organizirana udruga u Sarajevu, a održat će se u sportskoj dvorani Zetra koja prima oko 12.000 ljudi. Turski predsjednik dolazi u Sarajevo nakon što su mu održavanje predizbornih skupova zabranili u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj.

Podijeljena zemlja

Erdoğan dolazi u nikad podjeljeniju Bosnu i Hercegovinu i te će podjele samo produbiti. U petak je policija Hercegovačko-neretvanske županije nekoliko sati odbijala provesti nalog državne vlade o premještanju migranata s Bliskog istoka iz sarajevskih parkova u izbjegličko naselje Salakovac kod Mostara.

Jučer je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio da ne želi migrante u srpskom entitetu i optužio bošnjačku stranu da oni dopuštaju dolazak izbjeglica jer jer bi im odgovaralo da promijene etničku sliku BiH.

Erdoğanov dolazak poklopio se s odlukom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića, da se neće kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ispred najjače bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije. Sadašnjem bošnjačkom članu Bakiru Izetbegoviću ovo je drugi mandat i ne može se automatski kandidirati za treći.

Zvizdićevo povlačenje povećalo je izglede da SDA preuzme treći Izetbegović, supruga sadašnjeg člana Predsjedništva i predsjednika SDA Sebija Izetbegović, liječnica i ravnateljica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. O tome tko će biti kandidat SDA za Predsjedništvo odlučit će tajnim glasanjem stranačka konvencija iduće subote, 26. svibnja.

Samo bog zna

Bakir Izetbegović izjavio je kako je on uvjeravao Denisa Zvizdića da ne povuče kandidaturu, a Sebiju Izetbegović da je povuče, no nisu ga poslušali.  Na pitanje kako se Sebija Izetbegović uopće našla na popisu kandidata, jer su mnogi dužnosnici SDA i sam Izetbegović tvrdili da ona ne treba biti kandidat, Izetbegović je rekao da samo Bog zna šta će se dogoditi.

“Ona nema takve ambicije, nema takvo političko iskustvo, ona je dobar menadžer. Politikom se nije bavila na ovaj način, ali je imala začuđujuću podršku s terena. Na njoj je da donese odluku”, rekao je Bakir Izetbegović, kako preno Skup formalno organizira Unija europskih turskih demokrata, nedavno organizirana udruga u Sarajevu si Dnevni avaz.

Turski predsjednik dolazi u BiH brzo nakon srdačnog susreta sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Ankari i nedugo nakon trojnog sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na kojem je dogovoren pojačan angažman zemalja regije i Turske na stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini.

Erdoğana će danas oko 13 sati primiti Bakir Izetbegović kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH. Potom će otići u Zetru, a predvečer bi, prema planu, trebao prošetati Baščaršijom. Predviđeno je i da održi govor pred studentima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:53