Article_Top_970x250

Jusić: Vojnici koji budu nosili uniforme bivše Vojske RS-a snosit će sankcije

zamjenik ministrice obrane

Jusić: Vojnici koji budu nosili uniforme bivše Vojske RS-a snosit će sankcije

svibnja 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Zamjenik ministrice obrane BiH za politiku i planove Sead Jusić poručio je kako pripadnici Oružanih snaga BiH mogu nositi samo jednu uniformu te da Treći pješadijski (RS) puk nema pravo nositi uniformu Vojske Republike Srpske.

Jusić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je zakonom jasno propisano kakve uniforme nose pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i da zakonski ne postoje propisane nikakve posebne uniforme ni za koji puk. 

"Apsolutno nikakve. Ne postoji ni poseban stav koji može nositi uniforme Vojske RS-a, a ni bilo koje druge. Naravno, nekakvi veterani ili nevladine organizacije u skladu sa zakonom mogu se postrojavati. Međutim, u lokacijama Oružanih snaga BiH mogu biti postrojene jedinice samo u zakonski propisanim uniformama", kazao je Jusić. 

Zamjenika ministrice obrane BiH pitali smo da li su predviđene kazne ako se ne poštuju zakonske odredbe koje reguliraju nošenje uniforme. On nam je odgovorio da svako kršenje zakona proizvodi pokretanje disciplinske i kaznene odgovornosti. 

"U tom smislu onda se definiraju sankcije za prekršitelje zakona shodno težini prekršaja. Sada napamet ne mogu govoriti o tome", rekao je Jusić. 

Na pitanje da li očekuje da će se pripadnici Oružanih snaga BiH oglušiti na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i nastaviti djelovati u zakonskim okvirima, Jusić je odgovorio kako je teško odgovoriti na to pitanje s obzirom na ukupnu bremenitost političkih odnosa. 

"Odnosno, s obzirom na to u kakvu situaciju se dovode predstavnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda. Banalna stvar postavlja se tako da je to nacionalno pitanje 'biti ili ne biti'. Teško je prognozirati kako će se pripadnici Oružanih snaga BiH ponašati", zaključio je Jusić, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba