StoryEditor
gradonačelnik neuma

Jurković: Neum od uplovljavanja kruzera nema koristi, samo štetu za akvatorij

Piše fena  /  04.10.2023., 15:59h

Ponovno je u Neumski zaljev uplovio Kruzer "Bolette" koji je prošle godine postao najveći brod koji je uplovio u zaljev i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta. Ovaj kruzer prevozi više od tisuću putnika i broji više od 600 članova posade, a može ploviti brzinom od 25 čvorova, te mu je bruto tonaža preko 62 tisuće BRT, a gaz 8,1 metara.

Neumski načelnik Dragan Jurković rekao je Feni da se trebaju naći rješenja kojima bi se spriječilo uplovljavanje ovakvih plovila u neumski akvatorij.

- Ne slažemo se s uplovljavanjem ovakvih brodova. Općinsko vijeće Neum usvojilo je ranije zaključak o tome da u neumski akvatorij mogu uploviti brodovi dužine do 15 metara, koji nije obvezujući, ali nadali smo se da na neki način možemo spriječiti buduće uplovljavanje. Dogodilo se danas da nije tako – rekao je on.

Načelnik navodi kako je njihova obveza da kroz zakonske okvire, od državne pa do lokalne razine, nađu rješenja kojima bi u budućnosti spriječili uplovljavanje takvih plovila.

- S druge strane, moramo biti svjesni toga da je Bosna i Hercegovina potpisnica velikog broja sporazuma i da se mora pridržavati određenih propisa vezanih za međunarodne odnose i pravo, pa tako i u ovome slučaju. U skorijoj budućnosti moramo s pravnim ekspertima zajednički usuglasiti model kojim bismo spriječili uplovljavanja ovakvih plovila u neumski akvatorij – istaknuo je on.

Kako je rekao, Neum od ovakvih uplovljavanja nema koristi, samo štetu za akvatorij koja nije zanemariva.

- Turisti možda ostanu ovdje i posjete lokalne ugostiteljske objekte, ali to nije vid turizma kojim se Neum želi baviti u budućnosti. Uložit ćemo napore, a imamo i određena obećanja da ćemo kroz zakonske okvire urediti taj dio kako bismo onemogućili ulazak tako velikih brodova u neumski akvatorij – zaključio je on.

Inače, nezadovoljstvo su prošle godine iskazali i građani Neuma organizacijom prosvjeda protiv uplovljavanja ovakvih brodova.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:42