StoryEditor

Jurica Gudelj: Međunarodna zajednica sad ima priliku da se iskupi građanima BiH

Piše D  /  23.02.2021., 07:02h

Osvrnuo se na današnji sastanak lidera HDZ-a BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića koji je održan u Sarajevu oko izmjena Izbornog zakona BiH. Gudelj je kazao da nije očekivao konačno razrješenje pitanja izmjena Izbornog zakona BiH, ali da su se ipak dogodili neki pozitivni pomaci.

„Pozitivno je što je gospodin Izetbegović korigirao neke svoje ranije stavove i rekao da Hrvati definitivno jesu za njega konstitutivan narod u BiH. Ta izjava je važna jer je u njoj sadržano i rješenje cijelog problema oko izbornog zakonodavstva budući da do sada nije bilo suglasja o temeljnim načelima“, kazao je Gudelj.

Prema njegovom mišljenju, Izborni zakon prepun je rupa i izaziva ogromne političke probleme u funkcioniranju države BiH. Činjenica da imamo i dalje neprovedene rezultate izbora iz 2018., naglasio je Gudelj, te da nije formirana Vlada FBiH kao ni Vlada HNŽ „nam dovoljno govori koliko to sve unazađuje BiH“.

Gudelj smatra da formiranje radnih grupa koje bi radile na izmjenama Izbornog zakona BiH nisu loš put, „mada je sve to vrlo neizvjesno“. Na kraju dana, kazao je, odluku će donijeti one stranke koje budu mogle osigurati parlamentarnu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH i to je mjesto gdje trebaju biti donesene izmjene Izbornog zakona. Tu većinu, kazao je Gudelj, trebaju činiti HDZ, SDA i SNSD.

Ohrabruje ga činjenica da su u pripremi današnjeg sastanka imali vrlo jasne signale Međunarodne zajednice.

„Toplo se nadam da će se Međunarodna zajednica uključiti i da će odigrati jednu pozitivnu ulogu. Ovo je velika prilika za sveukupnu Međunarodnu zajednicu u BiH  da se iskupi za čitav niz negativnosti koje su donijeli stanovnicima ove zemlje. Primjer Mostara je pravi primjer. Izbora u Mostaru nije bilo godinama zbog manjkavosti nametnutog Statuta. Na kraju je ipak pritisak Međunarodne zajednice na domaće političare rezultirao time da se izborni proces vrati u Mostar“, poručio je Gudelj.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:07