Article_Top_970x250

Jurica Arapović: Bit će gore, bojim se izbornoga dana

koronavirus

Jurica Arapović: Bit će gore, bojim se izbornoga dana

kol 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Doktor Jurica Arapović, infektolog i član Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine upozorio je javnost da treba s pažnjom pratiti dolazak jeseni i hladnijih dana, kada je moguće još veće pogoršanje epidemiološke slike u BiH.

On je kazao kako se u protekla dva mjeseca došlo do 50 posto izliječenih i 50 posto aktivnih slučajeva COVID-19, ali da je i dalje prerano govoriti o prognozama.

"Ovo je treće pogoršanje od početka. Treba gledati sa pozornošću da će doći jesen, djeca će se vratiti u klupe, da pogoršanje neće stati nego će se nastaviti u hladnijem razdoblju", kazao je.

On je ranije predvidio i skok broja preminulih osoba, a ako bismo povlačili paralelu sa SAD-om, Arapović je kazao da nema velike razlike kada se uzme mjera na 100.000 stanovnika.

"Mi smo najpogođenija regija u Europi, među pet vodećih smo u Europi. Nemojmo se zanositi, da li je to 200, 250, 400 u danu, to je visoka incidenca novoboljelih. Dobar pokazatelj je da je broj oporavljenih u ovom tjednu veći nego ranije. Broj smrtnih ishoda po danu je visok. To je akumulacija smrtnih ishoda, s obzirom da liječenje teško oboljelih traje više od 14 dana. Hoće li se kuliminacija nastaviti dalje - pitanje je", rekao je u Newsroomu gost N1.

Broj hospitaliziranih pacijenata je veći nego li prije 15, 20 dana i to je jedan od parametara koje treba pratiti - istakao je.

"Nakon opuštanja mjera. Javna okupljanja su najveći izvor zaraza po stanovništvo. To vidimo u Hrvatskoj, gdje su uveli zabrane za javna okupljanja u noćnim barovima. Kod nas je zabrana od 23:00 sata, neki se pridržavaju, neki ne. Mi smo donijeli preporuke i naredbe. Nadam se da će se poštovati - kako bi iskontrolirali pandemiju prije jeseni", poručio je Arapović.

Podvukao je kako je prenos virusa svojstveniji zimi, kada se više boravi u zatvorenim prostorijama.

Doktor Jurica Arapović je za N1 kazao kako ne može ni zamisliti izborni dan u BiH.

"Ne mogu to zamisliti. Trebali bi učiti iz iskustva susjednih i svjetskih država. Bili su izbori u Iranu, pa su doživjeli debakl u koroni. Slično je bilo u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj. Nije zima za tu organizaciju. Nadležni će odlučiti, ne ja kao pojedinac. Ako se bude pitala struka - bit ćemo koncizni", savjet je Arapovića.

Dnevnik.ba