StoryEditor
"nedostaju tri točke"

Juratović: Rezolucija o BiH stavlja sve bošnjačke stranke pod sumnju da su nacionalističke, to nije fer prema Bošnjacima

Piše desk  /  06.07.2022., 10:47h

Rezolucija o BiH je najvećim dijelom dobra, ali nije potpuna, smatra Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu. Kaže da treba spriječiti da nacionalisti zloupotrijebe tu rezoluciju o kojoj uskoro odlučuje Bundestag.

„Bilo bi dobro da sve demokratske snage krenu u ispunjavanje onoga što u rezoluciji stoji, a tamo ima dosta dobrih točaka za daljini razvoj BiH. Na drugoj strani se plašim da će to biti samo rezolucija koju će zloupotrijebiti nacionalisti u izbornoj kampanji i to bi bilo kobno. To treba spriječiti", kaže za Deutsche Welle Josip Juratović, zastupnik Socijaldemokratske partije u Bundestagu, o rezoluciji o BiH o kojoj će u petak, 08. srpnja, glasovati njemački parlament.

Rezoluciju su predložile stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj – SPD, Zeleni i FDP. No iako član SPD-a, Juratović je kritizirao njen sadržaj. Odbija navode da je pokušao spriječiti njeno usvajanje naglašavajući da je ona, prema njegovom mišljenju, u „gotovo svim segmentima ispravna, ali da jedino nije upotpunjena".

Juratović, u intervjuu za DW, kaže da rezoluciji nedostaju tri bitne tačke.

„Na mjestu gdje se spominje da u BiH vlada politički nepotizam i nacionalizam, piše 'u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim redovima', a onda se poimenice spominju stranke i lideri tih stranaka. To su (Dragan) Čović i HDZ, pa (Milorad) Dodik i SNSD, a sve bošnjačke stranke, jer i tamo ima nacionalizma, se stavljaju pod sumnju da su sve stranke nacionalističke što nije točno", kaže.

„Ako se govori o nacionalizmu onda trebaju biti spomenuta sva tri nacionalizma s njihovim strankama", kaže Juratović navodeći da to prije svega nije fer prema Bošnjacima da se svi stavljaju u isti koš.

Juratović kaže da ima puno dobrih iskustava sa strankama „u bošnjačkim redovima, koje su demokratski orijentirane i koje su za građansku državu onako kako je zamišlja EU, a ne Bakir Izetbegović". Kao primjer za to navodi Denisa Bečirovića, koji je kandidat ujedinjene oporbe za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

„Građanska država o kojoj govore SDA i Izetbegović nije građanska država, nego je on prisvojio jedan termin koji odgovara njemu kako bi s Čovićem, s kojim radi istu politiku, praktično paralizirao društvo što je katastrofalno za BiH. Niti Čović reprezentira legitimnost svih Hrvata ni Izetbegović građansku državu", kaže Juratović, koji je zastupnik u Bundestagu od 2005. godine.

Juratović kaže kako su Bošnjaci najumjereniji narod i da je s njima najlakše graditi jedinstvenu BiH, ali da se postavlja pitanje kako privući umjerene Hrvate i Srbe, te da u tome veliki ulogu igraju upravo Bošnjaci kao najbrojniji narod u BiH. „Ta politika koja sada vlada koristi samo Izetbegoviću, Dodiku i Čoviću kako bi zadržali vlast", kaže Juratović.

Drugo što, prema Juratovićevom mišljenju, nedostaje u rezoluciji o BiH o kojoj će glasati Bundestag jest spominjanje njemačke pomoći oko suzbijanja korupcije i kriminala što on smatra najvećim problemom.

„I treće, što se tiče Hrvatske i Srbije kao utjecajnih država u susjedstvu na BiH, mislim da se ne može Hrvatsku i Srbiju izjednačavati, iako sam mišljenja da je hrvatska vanjska politika, iako to Hrvatska kao zemlja nije, katastrofalna jer popušta Čovićevom HDZ-u koji sve više liči na kriminalnu organizaciju", dodaje.

Kaže da bi Hrvatska kao članica EU trebala pomoći BiH na njenom demokratskom putu ka Uniji. „Hrvatska mora i treba zauzeti jednu drugačiju vanjsku politiku prema BiH u tom kontekstu da se ne orijentira prema Čoviću, nego prema interesima svih građana BiH", kaže Juratović za DW.

Bundestag će u petak također odlučivati o ponovnom slanju vojnika Bundeswehra u misiju EUFOR-a Althea u BiH. Juratović je prije konačne odluke njemačke vlade o obnavljanju ove misije također imao određene dvojbe. Sada međutim kaže da podržava slanje njemačkih vojnika u BiH s obzirom na rat u Ukrajini i da će glasati za ovu odluku. „Riječ je o poruci koja se daje BiH. Na jednoj strani je dobro da se daje neka vrsta sigurnosti da Zapad stoji za mir i stabilnost u BiH, na drugoj strani to može biti i provokativno pitanje koje mogu negativne strane, prije svega Rusi, zloupotrijebiti i iskoristiti upravo s nacionalističkim pokretima u pravcu koji ne želim, a ja želim mir i stabilnost u BiH. Za taj mir i stabilnost treba dobro svjesno i razumno razmisliti šta je dobro, šta nije i kada", kaže Juratović.

Kada je riječ o europskim integracijama BiH, odnosno činjenici da BiH, unatoč zahtjevima nekih zemalja EU, nije dobila status kandidata i da se tome protivila upravo Njemačka, Juratović kaže da se Berlin po ovom pitanju „logično solidarizirao s Francuskom", koja ima problema s proširenjem.

„To ne znači da Njemačka neće i dalje raditi da se BiH osposobi za pretpristupne pregovore za ulazak u EU", kaže Juratović, ali naglašava da je iluzorno očekivati da će do pomaka doći ako BiH nije ispunila potrebne uvjete. „To neće funkcionirati. Mislim da je to zavaravanje i da je to politički apsolutno neodgovorno od svih aktera - i izvana i iznutra", kaže Juratović, koji je inače bivši izvjestitelj SPD-a za Zapadni Balkan.

Kada je riječ o napretku Srbije na putu prema EU, Juratović kaže da „Srbija ne može sjediti na dvije stolice", te da se Vučić „očigledno ne želi distancirati od Rusije jasno i glasno koliko je to potrebno". Stoga smatra da je apsolutno opravdano da se kaže „sve dok se ne odlučite mi ćemo vas ostaviti u pretpristupnim pregovorima".

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 22:17