Article_Top_970x250

Juncker podržao ulazak Hrvatske u šengensku i eurozonu

Predsjednik Europske komisije

Juncker podržao ulazak Hrvatske u šengensku i eurozonu

lip 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker podržao je ulazak Hrvatske u šengensku zonu i zonu eura, izrazivši nadu da će pozitivna preporuka za priključenje prostoru slobode kretanja biti upućena Europskom vijeću još za mandata njegove komisije koji završava 31. listopada ove godine.

- Želim da tijekom mandata ovog EK-a damo preporuku Vijeću da Hrvatska postane dio šengenskog prostora, rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

Juncker je u četvrtak doputovao u dvodnevni posjet Hrvatskoj koji je počeo u Dubrovniku, a završava u Zagrebu.

Šef hrvatske vlade također je izrazio očekivanje da će do kraja mandata EK-a Hrvatska dobiti pozitivnu preporuku za pristupanje šengenskoj zoni, istaknuvši da je na tom planu napravljen veliki posao.

- Hrvatska očekuje da bi do kraja mandata ovog EK-a dobili pozitivnu evaluaciju napretka koji smo napravili u ispunjavanju kriterija za pristupanje šengenskom prostoru. U tom pogledu hrvatska je učinila jako puno, rekao je Plenković.

- Odmah nakon ulaska u EU iskoristili smo prvih 120 milijuna eura, nakon toga još dodatnih 120 milijuna eura, Hrvatska jača svoju vanjsku granicu, unaprijeđuje policijsku suradnju sa susjednim zemljama i uvjereni smo da ćemo ispuniti i posljednje elementa koji su na stolu kako bi EK mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti prijedlog Vijeću, rekao je.

Što se tiče eurozone, predsjednik EK-a smatra da je "Hrvatska potpuno spremna uskoro se priključiti mehanizmu ERM II". "O tome će odlučiti Europska središnja banka, a EK to poduprijeti", istaknuo je Juncker, prenosi HRT.

Dnevnik.ba