Article_Top_970x250

Juncker oštro napao Orbana i Fidesz

želi ih izbaciti iz epp

Juncker oštro napao Orbana i Fidesz

velj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: politico.eu

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebala bi napustiti europske pučane, skupinu desnog centra, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, usporedivši Orbana s čelnicom francuske krajnje desnice Marin Le Pen. 

- Oni nisu glasali za mene u Europskom parlamentu. Nije ni krajnja desnica. Sjećam se da je Marine Le Pen rekla 'Ne glasam za vas'. Na to sam joj rekao 'Ne želim vaš glas'. Postoje neki glasovi koje ne želite, rekao je Juncker.

Neobično oštar komentar Juncker je iznio u Stuttgartu, u Njemačkoj, nakon što je mađarska vlada predstavila novi plan kojim optužuje Junckera i američkog globalističkog aktivista Gerogea Sorosa da žele Mađarsku preplaviti migrantima. 

Sve su glasniji pozivi da se Orbanova stranka Fidesz, koja vodi oštru protuimigrantsku kampanju, izbaci iz EPP-a, skupine koja okuplja stranke kršćanskih demokrata i desnog centra. Fidesz je  snažan u svojoj domovini i osvojit će velik broj zastupnika na euroizborima te bi njegovo izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu skupinu koja je najjača u Europskom parlamentu.

Dnevnik.ba