StoryEditor

Juncker objavio: Velika Britanija i EU postigli dogovor o Brexitu

Piše D  /  17.10.2019., 11:10h

- Gdje ima volje ima i načina – napisao je predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker, a u privitku je objavio obavijest da je EU postigla dogovor s vladom Borisa Johnsona.

- Novi sporazum prihvatljiv je nama, kao i Borisu Johnsonu, pa pozivam Europsko vijeće da ga odobri tijekom današnjeg summita – piše u nastavku.

Sporazum je postignut samo nekoliko sati prije početka summita Europskog vijeća na kojem državnici svih 27 zemalja moraju dati jednoglasni pristanak na promjene. No, to je samo prvi korak za uspješno usvajanje sporazuma. Boris Johnson će, potom, morati osigurati podršku aposlutne većine zastupnika Donjega doma jer će u suprotnom, prema odredbama Bennova zakona, vlada morati Bruxelles tražiti novu odgodu Brexita.

S obzirom na to da je glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier Londonu dao političke garancije, očekuje se da će se novi sporazum usvojiti bez previše problema tijekom današnjeg summita državnika EU. No, još uvijek nije moguće procijeniti hoće li novi uvjeti biti prihvatljivi Britancima.

Koalicijski partneri Borisa Johnsona, Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske (DUP), već je najavila da će glasati i protiv ovog sporazuma. Njima će se, po svemu sudeći, pridružiti i oporbeni Laburisti Jeremyja Corbyna koji svoje članove pozivaju da glasaju protiv Johnsonovog paketa mjera.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 20:36