Article_Top_970x250

Juncker: Imenovanje Ursule von der Leyen nije transparentno

eurokadroviranje

Juncker: Imenovanje Ursule von der Leyen nije transparentno

srp 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u petak da proces imenovanja njegove nasljednice, Ursule von der Leyen, nije bio transparentan i da predstavlja nepoželjni raskid s praksom biranja vodećih kandidata stranačkih grupacija u Europskom parlamentu.

- Proces nije bio veoma transparentan - izjavio je Juncker na konferenciji za novinare u Helsinkiju, odgovarajući na pitanje kako su čelnici držsava članica EU u ovom tjednu izbrali novog predsjednika Europske komisije.  Kandidat koji je imenovan treba dobiti podršku Europskog parlamenta.

Dodao je da je njegovo imenovanje prije pet godina bilo transparentno i da su ga izabrali čelnici država članica EU nakon što je vodio kampanju na europskim izborima.

- To, nažalost, nije postala tradicija. Ja sam bio prvi i posljednji spitzenkandidat - izjavio je Juncker, koristeći njemačku riječ za vodećeg kandidata na europskim izborima.

Članovi finske vlade i Europske komisije danas su se sastali u Helsinkiju kako bi obilježili šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje te nordijske zemlje nad Europskom unijom, i kako bi raspravljali o njenoj agendi, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba