StoryEditor

Julian Assange ostaje u zatvoru: "Ako ga izruče Americi, mogao bi počiniti samoubojstvo"

Piše D  /  06.01.2021., 04:01h

Ta odluka je uslijedila nakon što je Središnji kriminalni sud, poznat kao Old Bailey, u ponedjeljak odbio izručiti Assangea SAD-u, a budući da se ova država odlučila žaliti, iz nje je upućena molba da se on zadrži u zatvoru dok taj proces traje.

Izručenje Assangea je obustavljeno zbog njegovog trenutno lošeg mentalnog stanja, a iz SAD-a su naveli da su se već navikli na njegova izbjegavanja ovog procesa s obzirom na to da se sedam godina krio u veleposlanstvu Ekvadora.

Assangeova obrana je takve navode odbila sugerirajući da bi njegovo trenutno stanje moglo utjecati i na to da počini samoubojstvo u teškim uvjetima kakvi su u američkom zatvoru.

Očekuje se da u narednim danima bude uložena žalba američke vlade koja bi se trebala razmatrati narednih od dva do tri mjeseca, piše CNN.

Za to vrijeme, Assange (49) će ostati u zatvoru Belmarsh u Londonu gdje je već proveo 50 tjedana na koliko je i bio osuđen nakon što je uhićen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u Veleposlanstvu Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od veleposlanstva zatražio azil.

Na teret mu se stavlja 18 optužnica SAD-a u vezi s objavljivanjem 500.000 tajnih dokumenata 2010. godine koji detaljno opisuju aspekte vojnih kampanja u Iraku i Afganistanu. A, između ostalog objavio je i ovaj video u kojem američki vojnici pucaju i ubijaju novinare i civile.

Prvobitno mu je prijetila kazna zatvora od 175 godina da je izručen SAD-u.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:17