StoryEditor

Jukić: Neka Inzko objasni što znači ‘staklena ili gluha‘ soba za nositelje pravosuđa

Piše D  /  07.06.2019., 05:06h

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Ružica Jukić za N1 je komentarala izjavu OHR-a u kojoj se navodi da je Valentin Inzko iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u slučaju "Potkivanje" i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Visoki predstavnik je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodano kako je "takva situacija neprihvatljiva", tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudac, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća.

"To je nečuveno miješanje u rad VSTV-a, kao što sam i prije rekla da se miješaju u odluke VSTV-a, stegovne postupke, istrage i tužiteljstvima itd. Interesantno je da gospodin Inzko nikada nije iskoristio svoje ovlasti kada je to imao mogućnost da smijeni ljude iz izvršne i zakonodavne vlasti, koji su vršili napad na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine", naveo je Inzko.

"Naravno, samo je pravosuđe podložno pritiscima jer je ovisno financijski od izvršne vlasti i donacija stranih zemalja. Neka gospodin Inzko objasni javnosti što znači staklena ili ‘gluha‘ soba za nositelje pravosuđa!? Šta su od njih tražili u vezi sudskih postupaka i šta su morali skinuti sa sebe u ‘gluhoj‘ sobi?", navela je Jukić.

Reagirali su i OSCE, OHR, veleposlanstva SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Nizozemske i Španjolske u BiH te pozvale Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nositelje pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:42