Article_Top_970x250

Jukić: Neka Inzko objasni što znači 'staklena ili gluha' soba za nositelje pravosuđa

uplitanje u rad pravosuđa

Jukić: Neka Inzko objasni što znači 'staklena ili gluha' soba za nositelje pravosuđa

lip 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Interesantno je da gospodin Inzko nikada nije iskoristio svoje ovlasti kada je to imao mogućnost da smijeni ljude iz izvršne i zakonodavne vlasti, koji su vršili napad na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine", naveo je Inzko.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Ružica Jukić za N1 je komentarala izjavu OHR-a u kojoj se navodi da je Valentin Inzko iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u slučaju "Potkivanje" i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Visoki predstavnik je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodano kako je "takva situacija neprihvatljiva", tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudac, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća.

"To je nečuveno miješanje u rad VSTV-a, kao što sam i prije rekla da se miješaju u odluke VSTV-a, stegovne postupke, istrage i tužiteljstvima itd. Interesantno je da gospodin Inzko nikada nije iskoristio svoje ovlasti kada je to imao mogućnost da smijeni ljude iz izvršne i zakonodavne vlasti, koji su vršili napad na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine", naveo je Inzko.

"Naravno, samo je pravosuđe podložno pritiscima jer je ovisno financijski od izvršne vlasti i donacija stranih zemalja. Neka gospodin Inzko objasni javnosti što znači staklena ili 'gluha' soba za nositelje pravosuđa!? Šta su od njih tražili u vezi sudskih postupaka i šta su morali skinuti sa sebe u 'gluhoj' sobi?", navela je Jukić.

Reagirali su i OSCE, OHR, veleposlanstva SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Nizozemske i Španjolske u BiH te pozvale Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nositelje pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250