Article_Top_970x250

Jukić: Čudno je da su Američko veleposlanstvo i OSCE podržali ideju podređivanja pravosuđa strankama

potpredsjednica vstv-a

Jukić: Čudno je da su Američko veleposlanstvo i OSCE podržali ideju podređivanja pravosuđa strankama

srp 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić oglasila se danas na svom Facebook profilu povodom zaključka usvojenog na posljednjoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Ona je, kako navodi, dala osvrt i promišljanje na zaključak kojim se “praktično ne prihvaća zaključak” Zastupničkog doma Parlamenta BiH u vezi Komisije, koja bi vršila ispitivanje članova VSTV-a.

– Prije svega, moram napomenuti, da živimo u državi u kojoj je prihvaćen sustav trodiobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Sudska vlast je samostalna i nezavisna od druge dvije grane vlasti. Međunarodna zajednica je od uspostave mira promovirala nezavisnost sudstva, te je uvijek stajala zaštitnički u obranu nezavisnosti sudske vlasti, kada bi je ove druge dvije grane vlasti pokušale ugroziti svojim miješanjem – navela je Jukić.

Pritisak na suce

Istaknula je kako o nezavisnosti sudske vlasti govore brojni međunarodni dokumenti. Potvrda za to je, kako ističe i tematski izvještaj OSCE-a iz prosinca 2009. godine, koji glasi:

“Zbog toga, Misija OSCE-a BiH poziva političke predstavnike da se neodložno krenu suzdržavati od vršenja bilo kakvog neprimjerenog utjecaja ili pritiska u vezi sa sudskim postupcima, kao i od napada na ugled i integritet pravosuđa. Navodima neprimjerenog ponašanja predstavnika pravosudnih tijela trebalo bi se baviti Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), kao jedino tijelo odgovorno za reguliranje ponašanja sudaca i tužitelja u BiH. Institucijska nezavisnost VSTV-a, sama po sebi, garancija je legitimnosti za istraživanje i ispitivanje ovakvih slučajeva.”

Jukić dalje navodi kako su se ranije pojavljivali zahtjevi pojedinih nositelja zakonodavne i izvršne vlasti da ponovno parlamenti trebaju birati suce i tužitelje, a ako ne suce, onda barem tužitelje.

– Svaki put kada bi tužiteljstvo pokrenulo istragu protiv nekoga iz ove dvije grane vlasti iznijeto je niz salvi na račun tužitelja ili sudaca, s otvorenom prijetnjom da će doći vrijeme kad će parlamenti ponovno birati nositelje pravosuđa.

Pojedinci iz ove dvije grane vlasti imaju svoje odane medije, koji na najbrutalniji način prikazuju suce i tužitelje, koji vode postupke, a sve s ciljem pritiska na iste i njihovog diskreditiranja u društvu – napisala je Jukić.

Grub pokušaj kontroliranja

Ona je navela kako je ovaj potez Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jasan pokazatelj pokušaja priključivanja zemljama s totalitarnim režimom. Istaknula je i kako se ne radi ni o kakvom dijalogu i suradnji dvije razine vlasti, nego o “grubom pokušaju kontroliranja sudske vlasti s ciljem stvaranja straha kod nositelja pravosuđa da odustanu od započetih istraga ili sudskih postupaka”.

– Ako uzmemo pravnu teoriju i razvrstamo položaj sudstva u 4 kategorije i to: a) otvorena instrumentalizacija – potpuna ovisnost pravosudnog sustava, b) djelomično prikrivena kontrola – stanje vrlo velike ovisnosti, c) prikrivena i suptilna manipulacija – stanje čestog kršenja neovisnosti, d) pravosudna autonomija – stanje tek sporadičnih i rijetkih zadiranja u neovisnost sudstva, onda ćemo vidjeti da se približavamo otvorenoj instrumentalizciji tj. potpunoj ovisnosti pravosudnog sustava– napisala je Jukić.

Jukić je navela i kako instrumentalizacija označava stanje u kojem je sudska nezavisnost virtualno ukinuta, ne postoji više niti na razini deklaracije.

– Karakteristično za ovu kategoriju je to što se sudstvo smatra jedinstvenim dijelom državne uprave, neposredno podređenim i instrumentaliziranim za provođenje političkih ciljeva monolitno ustrojene državne moći, a teorijsko opravdanje za to čini teorija o jedinstvu vlasti.

Od sudaca se eksplicitno traži da slijede političke direktive, te da slučajeve ne rješavaju na temelju zakona, već na temelju “duha” aktualne ideologije i pretpostavljene volje nositelja političke moći – navela je Jukić.

“Nepodobni” suci se kažnjavaju

Istaknula je i kako su nagrađeni samo suci koji nisu došli u sukob s vladajućom politikom i ideologijom.

– Imenovanje i disciplinska odgovornost sudaca u potpunosti su u rukama izvršne vlasti. “Nepodobni” suci se kažnjavaju disciplinski i smjenjuju po kratkom postupku i bez obrazloženja. Suce se zatim disciplinira i na radikalnije načine: javna osuda (naročito u novije vrijeme putem medija), kazneno gonjenje, zatvaranje, mučenje i ubijanje.

Ovakve primjere možemo naći u staljinističkom i nacističkom režimu, a u novije vrijeme i u Turskoj, kad je po kratkom postupku smijenjeno više od 1.500 sudaca, od kojih su se mnogi našli u zatvoru, o čemu su pisali mediji – navela je Jukić.

Dodala je i kako je začuđujuće to što su jedino Američko veleposlanstvo i šef misije OSCE-a ovaj put stali u obranu zaključaka Parlamentarne skupštine, “iako su svjesni da je ovo izravni pritisak na pravosuđe”.

– Možda nisu upoznati da se parlamentarni nadzor u Austriji, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori odnosi na nadzornu ulogu zakonodavne nad izvršnom vlašću, da bi se osigurala povećana odgovornost vlade i izvršnih organa, te da se ista ni u kojem slučaju ne može primjeniti na sudsku – zaključila je Jukić.

Dnevnik.ba