StoryEditor
predstava

Jubilarna 50. izvedba ‘‘Identitluka‘‘ u HNK Mostar

Piše desk  /  28.04.2022., 12:25h
U kratkom razdoblju predstava je nagrađena s ukupno 16 nagrada na 5 festivala, a gostovala je u 22 grada u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u četvrtak, 28. travnja u 20 sati bit će održana 50. izvedba „Identitluka“.

U samo tri kazališne sezone predstava je dospjela do 50. izvedbe. „Identitluk“ je nastao u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, prema motivima eseja „U ime identiteta“ Amina Maaloufa kao autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave.

Redateljica je Tanja Miletić Oručević, scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad / Mirela Mijačank Kordić, Amela Kreso, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović i Ivan Skoko. 

U kratkom razdoblju predstava je nagrađena s ukupno 16 nagrada na 5 festivala, a gostovala je u 22 grada u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

„Identitluk“ progovara o aktualnoj problematici politika identiteta, vjerskih i nacionalnih, duhovito i satirično, bez propovjedničkog ili kvaziangažiranog stava. Humor je često najefektniji pristup osjetljivim temama koje izazivaju antagonizme, a ova predstava upravo humorom ukazuje na banalnost etiketiranja i podjela, ispod kojih stoje osobe sa svim svojim vrijednostima, nedostatcima i vrlinama.

Prepoznavši aktualnost politika identiteta, u specifičnom okružju bosanskohercegovačkog društva, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Narodno pozorište Mostar i Studio za izvedbene umjetnosti Mostar odlučili su se za ovakav projekt, koji je simboličan na više razina. Prvo, kroz suradnju dva mostarska kazališta koja ovom predstavom čine dodatan iskorak ka razumijevanju u društvu koje još nije prevladalo interne antagonizme. S druge strane, „Identitluk“ svojom tematikom osvještava bolne točke naše svakodnevice i time otvara prostor za dijalog koji je itekako potreban. Konačno, gostovanja u preko 20 gradova u cijeloj Bosni i Hercegovini koja su uključivala razgovor publike s glumicama i glumcima nakon izvedbi, još su jedna dimenzija koja pokazuje važnost ovog projekta i moć kazališta kao mjesta susreta. 

image

Jubilarna 50. izvedba ''Identitluka'' u HNK Mostar

HNK MOSTAR

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja povodom jubilarne izvedbe naglasio je da su „koprodukcijski projekti, u našim mostarskim i bosanskohercegovačkim okvirima, od velike važnosti ne samo s umjetničkog motrišta, nego i u širem društvenom, a na određeni način, i političkom kontekstu“. 

„Ovakvi projekti, naime, šalju poruku o tome da je suradnja moguća i obostrano korisna. Koprodukcijska suradnja između Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru znakovit je i poticajan primjer suradnje na temeljima međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Jedino na tim temeljima bilo je moguće napraviti predstavu „Identitluk“, koja suvremenim kazališnim jezikom hrabro, iskreno i humoristično tematizira naše identitetske razlike i sličnosti. Jubilarno, 50. igranje, kao i mnogobrojna gostovanja, svjedoče da je spomenuta tematika bitna i zanimljiva kako mostarskoj, tako i bosanskohercegovačkoj publici. Šesnaest nagrada na pet festivala, govore kako je predstava naišla na iznimno dobar prijem i kod kazališnih znalaca i profesionalaca. Stoga čestitam svima koji su autorski i produkcijski sudjelovali u stvaranju ove predstave pred kojom su, nadam se, još mnoga igranja i gostovanja“, rekao je Vukoja.

Vršitelj dužnosti direktora NP Mostar Emir Spahić istaknuo je kako je „sretan da 'Identitluk', u relativno kratkom teatarskom životu, proslavlja 50. reprizu“. On smatra kako se „večerašnjom izvedbom ne proslavlja samo jubilej nego i ljubav, suradnja te uzajamno poštovanje među djelatnicima obje teatarske institucije“.

„U pozorišnoj terminologiji za neke se predstave često koristi termin 'aktualne' (pridjev koji se odnosi neposredno na današnjicu), međutim 'Identitluk' nadrasta tu i takvu aktualnost jer je riječ o predstavi koja odiše iskrenošću, s lakoćom uspostavlja komunikaciju s publikom i komunicira krucijalne probleme društva u kojem živimo. Predstava 'Identitluk' se kao jedan od autentičnih pozorišnih pothvata u gradu na Neretvi, od prve izvedbe ispostavila kao izuzetno važna predstava, potrebna publici, kako mostarskoj, tako i bosanskohercegovačkoj. Dokaz tome je i jubilarna, 50. izvedba predstave. Ovom prilikom prije svega bih čestitao autorskoj ekipi predstave, redateljici, dramaturgu i ansamblu, i zahvalio im se na njihovom zalaganju i konstantnom angažmanu kada je u pitanju ova predstava. Sudeći po nejenjavajućem interesu publike, vjerujem da 'Identitluku' u budućnosti predstoji još mnogo jubileja, koje ćemo zajedno dočekati i proslaviti“, kazao je Spahić. 

Koautor i dramaturg predstave Dragan Komadina izrazio je zadovoljstvo „biti u kreativnom timu predstave koja je za tako kratko vrijeme, unatoč pandemiji, doživjela 50 izvođenja. Čestitam svim glumcima, redateljici Tanji Miletić Oručević i ljudima iz IOM-a koji su inicirali projekt i osigurali brojna gostovanja“ te dodao kako „dugovječnost ove predstave na najbolji mogući način pokazuje da smo nadahnuti esejima velikog Amina Maaloufa uspjeli kroz jedan prepoznatljiv satirički pristup naći put do srca naše publike. Ne samo da ne trebamo reducirati sve slojeve našeg identiteta na jedan ili dva, nego svu identitarnu paletu, ma kako bogata bila, ne smijemo shvaćati preozbiljno. Ona je podložna promjenama kojima se trebamo radovati i uživati u ljepoti preoblikovanja. Naravno, sve pod uvjetom da se to radi samosvjesno i bez prisile“, zaključio je Komadina. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 19:16