StoryEditor

"Jovica Stanišić je 1995. naredio da me prisluškuju - zbog mojih veza s podzemljem"

Piše D  /  01.08.2019., 01:08h

Vučić je jutros otvoreno progovorio o prisluškivanju, naglasivši da je pod nadzorom, da ga prate i prisluškuju više od 24 godine, te da je prvu mjeru nadzora nad njim još 1995. potpisao osobno Jovica Stanišić. Naredbe o prisluškivanju potom su se samo nizale s obrazloženjem - zbog njegovih veza sa podzemljem i djelovanja protiv vlasti i države.

On je istim povodom rekao da svoje političke protivnike ne prisluškuje. Ja to ne radim, rekao je jutros i istakao da njegovi politički protivnici govore da njih država prisluškuje, jer se, kaže, nemaju čime drugim baviti, a to nije istina.

- Ne, ne prisluškujemo vas. Za razliku od vas, mi vas ne prisluškujemo, kazao je.

Kazao je da je praćen i prisluškivan i na mnogo perfidniji način, indirektno, iako mjera protiv njega u to vrijeme direktno nije bila donijeta. Tako je otkrio da su prisluškivali njegov razgovor s Bojanom Pajtićem, Goranom Vesićem, Vladimirom Đukanovićem, zaručnikom njegove suradnice Suzane koji je bio francuski obavještajac iako u to vrijeme nju još nije ni poznavao. Prisluškivali su i njegove, kaže, razgovore sa stranim diplomatima ne bi li vidjeli kakva je njegova politika i prema Zapadu i prema regiji.

Međutim, ono na što je izuzetno ponosan jest što u tim službenim spisima i službenim dokumentima svugdje piše da nigdje nije zabilježena ikakva njegova djelatnost uperena protiv države Srbije niti na štetu države.

Vučić je tako zaključio da je de fakco, prisluškivan 24 godine, uz određene "preskoke". On je odbacio da je ikada bio u komunikaciji s podzemljem i iznio podatak da je, prema službenim izvješćima, prvi put uvedena mjera protiv njega odlukom Jovice Stanišića 11. prosinca 1995. godine, te da je zbog toga bio apostrofiran kao zagovornik rušenja ustavnog poretka primjenom incidentih metoda djelovanja. "Iako nikad nisam upadao u RTS s motornim pilama niti okruživao Predsjedništvo", kazao je.

Kako je dodao, tada je navedeno da zajedno s Vojislavom Šešeljm i Tomislavom Nikolićem radi na konsolidiranju paralelnih formaciju u stranci u pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti.

"To je čista politička odluka. Nije bilo odluke suda. Odluka suda je došla kasnije, 1996. godine, da bi legalizirala odluku o mjerama", rekao je Vučić.

"De fakco, 24 godine sam prisluškivan, uz određene preskoke, na različite načine i uz različite metode prisluškvanja", rekao je Vučić. Kazao je i da se posljednjih godina nikada nisu pojavlii prisluškivani razgovori u javnosti, jer to rade službe po nalogu suda.

"To je u mom periodu, jer ljudi moraju biti zaštićeni od takvih stvari. Nekad ste čitali čitave transkripte, a sad nema nikakvih transkripata. Tko smo mi da ugrožavamo bilo čija ljudska prava", rekao je Vučić.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 09:19