Article_Top_970x250

Josipović ponovno šokirao: "Samostan na Širokom Brijegu pretvoren u vojnu utvrdu"

BIVŠI HRVATSKI PREDSJEDNIK

Josipović ponovno šokirao: "Samostan na Širokom Brijegu pretvoren u vojnu utvrdu"

srp 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović reagirao je na tvrdnje saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto iznesene u emisiji Otvoreno od 20. srpnja, gdje ga je prozvala da je rekao “da je bilo legitmno ubiti svećenike na Širokom Brijegu” po završetku II svjetskog rata.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

U emisiji Otvoreno emitiranoj dana 20. srpnja 2020. godine na televizijskom programskom kanalu HRT-a HTV1 gospođa Karolina Vidović Krišto ustvrdila je kako sam izjavio da je “legitimno ubiti svećenike” kasnije specifirajući da je riječ o razdoblju nakon 1945. godine.

Njezinoj raspravi pridružio se i gospodin Ivan Anušić polazeći od iznesene teze kao istinite.

Iznesene informacije su netočne jer nikada nisam govorio o opravdanosti likvidacija. Pretpostavljam se da se gospođa Krišto referirala na moju polemiku s desnom političkom orijentacijom o događajima na Širokom Brijegu krajem II Svjetskog rata.

Tom prilikom sam ustvrdio da je u bitci za Mostar i Široki Brijeg na jednoj strani sudjelovao određeni broj fratara s oružjem i da je samostan pretvoren u vojnu utvrdu, čime je postao legitimni vojni cilj. Tu činjenicu potvrđuju i njemački vojni izvori.

Isto tako sam tom prilikom istaknuo da mi je iz današnje perspektive žao svakog izgubljenog života, pa tako i onih osoba koje su u bitci sudjelovale na strani okupatora, stoji u reakciji Ive Josipovića.

Dnevnik.ba