StoryEditor

Josip Muselimović počasni građanin Sarajeva

Piše D  /  27.01.2021., 03:01h

To je odlučeno na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je razmatranjem i usvajanjem odluka o dodjeli priznanja i nagrade Grada Sarajeva u 2021. Tako je, na prijedlog Centra za mir i multietničku suradnju Safeta Oručevića , Gradsko vijeće usvojilo Odluku o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” akademiku Josipu Muselimoviću.

Potom je, na prijedlog Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, usvojena Odluka o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” ambasadoru Diegu Enrique Arria Salicettiju, te na prijedlog Udruženja za modernu historiju UMHIS i prof. dr. Robertu J. Doniji.

U nastavku zasjedanja, na prijedlog Fondacije “Dogs Trust”, priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” dodijeljeno je prof. dr. Selmi Filipović, te na prijedlog gradskih vijećnika Srđana Srdića i Alme Jašarević nagrada “Graham Bamford” dodijeljena je Adnanu Hadžiahmetoviću.

Dobitnici priznanja i nagrade će biti promovirani, a povelje, odnosno diplome će im uručiti gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Također, usvojena je Odluka o visini “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. u iznosu od 5.000 KM.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o izboru članova Komisije za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola iz proračuna Grada Sarajeva, predstavnika Gradskog vijeća, za školsku 2020./2021. Tako će, Grad Sarajevo nastaviti sa stipendiranjem učenika i u školskoj 2020/2021.

Na kraju sjednice, Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o davanju suglasnosti na Program rada JU “Gradski muzeji” Sarajevo sa financijskim planom za 2021., priopćeno je iz Grada Sarajeva.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:03