Article_Top_970x250

Josip Muselimović počasni građanin Sarajeva

Na prijedlog "centra za mir"

Josip Muselimović počasni građanin Sarajeva

sij 27, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Akademik Josip Muselimović, veleposlanik Diego Enrique Arria Salicetti i prof. dr. Robert J. Donia dobitnici su priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva", prof. dr. Selma Filipović priznanja "Plaketa Grada Sarajeva", a Adnan Hadžiahmetović nagrade "Graham Bamford".

To je odlučeno na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je razmatranjem i usvajanjem odluka o dodjeli priznanja i nagrade Grada Sarajeva u 2021. Tako je, na prijedlog Centra za mir i multietničku suradnju Safeta Oručevića , Gradsko vijeće usvojilo Odluku o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” akademiku Josipu Muselimoviću.

Potom je, na prijedlog Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, usvojena Odluka o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” ambasadoru Diegu Enrique Arria Salicettiju, te na prijedlog Udruženja za modernu historiju UMHIS i prof. dr. Robertu J. Doniji.

U nastavku zasjedanja, na prijedlog Fondacije “Dogs Trust”, priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” dodijeljeno je prof. dr. Selmi Filipović, te na prijedlog gradskih vijećnika Srđana Srdića i Alme Jašarević nagrada “Graham Bamford” dodijeljena je Adnanu Hadžiahmetoviću.

Dobitnici priznanja i nagrade će biti promovirani, a povelje, odnosno diplome će im uručiti gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Također, usvojena je Odluka o visini “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. u iznosu od 5.000 KM.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o izboru članova Komisije za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola iz proračuna Grada Sarajeva, predstavnika Gradskog vijeća, za školsku 2020./2021. Tako će, Grad Sarajevo nastaviti sa stipendiranjem učenika i u školskoj 2020/2021.

Na kraju sjednice, Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o davanju suglasnosti na Program rada JU “Gradski muzeji” Sarajevo sa financijskim planom za 2021., priopćeno je iz Grada Sarajeva.

Dnevnik.ba