StoryEditor
Na Vrbasu tekija

Josip Mlakić predstavio svoju knjigu na Vrbasu tekija u Mostaru

Piše Nikolina Turić  /  19.05.2022., 21:05h

Mostarsko proljeće 2022. XXIV Dani Matice hrvatske Mostar u knjižari Ivo Andrić ugostila je Josipa Mlakića i njegov roman „Na Vrbasu tekija“ koji je inspiriran Andrićevim književnim stvaralaštvom. U programu predstavljanja knjige sudjelovali su Ivan Lovrenović, Gloria Lujanović, Misijana Brkić- Milinković i autor knjige Josip Mlakić.

Josip Mlakić ističe kako se radi o najkompleksnijem romanu koji se sastoji od tri dijela.

„Prva dva dijela su rukopisi nepoznatog autora koji podsjećaju na Ivu Andrića. Dok je treći dio esej o Ivi Andriću. Treći dio je zapravo cijeli kompleks tekstova koji se pretvara u roman o Ivi Andriću“ kazao je Mlakić.

Mlakić dodaje kako su snimili film Božji gnjev u prvom mjesecu, te da je trenutno film u post produkciji.

„Materijal za film Božji gnjev je sjajan, a glavnu ulogu je glumio Ivo Krešić iz Mostara, dok je režiju radio Kristijan Milić“, rekao je Mlakić.

Osim toga Mlakić se dotaknuo teme koje su aktualne u svijetu te kazao kako smo mi dio Europe kojemu je predviđena uloga kolonije.

„Nama je namijenjena uloga vječite kolonije, a politička kriza je posljedica toga. Odgovornost je na Vlasti, uređenju Izbornog zakona i sustava, te to kolonizatorima ne ide u prilog. Tako da ćemo imati krizu jako dugo, sve dok ne budemo imali samosvjesnu političku elitu kojoj je stalo do ove zemlje. Mi toga nemamo niti imamo alternativu“, kazao je Mlakić.

Mlakić dodaje kako je u posljednje vrijeme uloga pisaca minimalna.

„Sjajna knjiga francuskog pisca Hervea Le Telliera Anomalija i trenutno je jedan od najvećih svjetskih hitova. To je knjiga koja me je oduševila, spekulativni triler koji zalazi i u filozofiju, znanstveno fantastični roman i triler. Knjiga je jako zanimljiva, a radnja se tvori na ljudskoj civilizaciji koja je zapravo kompjuterska simulacija“, rekao je Mlakić.

Ispred Matice hrvatske Mostar Dragan Marijanović ističe kako je Mlakić postao sintagma za žanrovsku, književnost, filmski scenarij i film.

„Uz Miljenka Jergovića koji živi i stvara u Zagrebu, Josip Mlakić stvara u Uskoplju. Svaki dan se bori za prehranjivanje, što je i slučaj s Jergovićem, ali Jergović to sigurno lakše ide“, kazao je Marijanović.

Marijanović dodaje kako je Mlakić najproduktivniji bosansko hercegovački i hrvatski autor, te ističe kako je posebno važan u socijalnom i političkom smislu.

„Sve njegove knjige govore o ljudima koji su uvijek na ovim prostorima živjeli i u nekoj vrsti mrtvog vremena. Svi mi mislimo da smo živi, jer mi funkcioniramo po nekom biološkom konceptu“, zaključio je Marijanović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 03:54