StoryEditor

Josip Brkić primio veleposlanika Irske za BiH

Piše D  /  06.09.2019., 01:09h

Razgovarano je o bilateralnim odnosima, europskim integracijama BiH i ekonomskoj suradnji. Razmijenjena su mišljenja i informacije u vezi s aktualnim političkim situacijama u BiH i Irskoj.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da je članstvo u EU strateški vanjskopolitički prioritet BiH. Izrazio je zahvalnost za potporu Irske europskim integracijama BiH i očekivanje da će ova potpora biti nastavljena i u budućnosti, osobito u postupku stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Iako svjesni da odluka o dodjeli kandidatskog statusa nije određena rokom jer se radi o političkoj odluci, zamjenik ministra je izrazio nadu da bi države članice odluku mogle donijeti do kraja ove ili naredne godine. Naglasio je da bi ona predstavljala poticaj za nastavak reformi važnih za pristupanje EU i bitan doprinos ukupnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti BiH.

Tijekom razgovora zamjenik Brkić posebno je naglasio značaj daljnjeg razvoja gospodarske suradnje BiH i Irske osobito u oblasti turizma, za što postoji veliki potencijal na objema stranama.

Veleposlanik Geiran istaknuo je opredijeljenost Irske za unapređenje odnosa s Bosnom i Hercegovinom na svim poljima. Naglasio je da će Irska nastaviti podržavati BiH na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Na sastanku je razgovarano o razvoju događaja unutar BiH u pogledu formiranja vlasti nakon Općih izbora 2018. godine, odnosu Irske prema Brexitu te o situaciji u EU i odnosu EU prema zapadnom Balkanu i BiH.

Naglašeno je da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU neće narušiti čvrst stav Irske da je proširenje EU i dalje neophodno, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:05