StoryEditor

Josip Brkić govorio na međunarodnoj konferenciji Izazovi Europske unije i proces proširenja

Piše D  /  30.09.2019., 01:09h

Zamjenik Brkić se u svom obraćanju osvrnuo na dvadeset godina europskih integracija BiH koje su donijele mnoge pozitivne promjene u regiji i šire. Istaknuo je da je europska perspektiva glavni reformski poticaj i važna referentna točka u svim aktivnostima, te cilj koji građani bezrezervno podržavaju i kojem teže. Također, Europska unija je za BiH i zemlje regije mnogo više od glavnog trgovinskog partnera i izvora izravnih stranih ulaganja, ona je snažan centar i sustav zajedničkih vrijednosti kojem težimo.

Članstvo u Europskoj uniji je prilika za zemlje zapadnog Balkana da ostave za sobom teško breme i transformiraju se u područje mira, suradnje i gospodarskog napretka, a ujedno i prilika EU da pokaže svoju fleksibilnost i prilagodljivost izazovima i preprekama i da postane ujedinjenija i snažnija.

Naglasio je da BiH želi koristiti mehanizme procesa pristupanja EU u cilju postizanja europskih standarda kao i doprinošenja stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Europe. Kako bismo u procesu proširenja imali potrebnu podršku unutar EU, našim prijateljima iz Europe moramo jasno predočiti dobrobiti i vrijednosti koje ćemo donijeti Europi po pristupanju EU.

„U potpunosti smo svjesni da naša europska težnja i dalje, prvenstveno, ostaje u našim rukama i da postizanje cilja članstva zavisi od našeg vlastitog puta, ustrajnosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija. Naša je odgovornost da u što skorije vrijeme ispunimo sve uvjete i ciljeve kojima smo posvećeni“, naglasio je zamjenik Brkić.

Podsjetio je da Mišljenje Europske komisije predstavlja jasnu potvrdu da je europski put BiH i dalje otvoren, te da je EK u više navrata, pozvala na bezuvjetno formiranje Vijeća ministara kako bi taj put bio nastavljen i BiH dobila status države kandidata.

Zamjenik Brkić je podsjetio na rezultate Berlinskog procesa i regionalne suradnje kao mehanizama za stabilizaciju regije i produktivno i olakšano kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga van granica države, infrastrukturnu povezanost i razmjenu resursa uključujući znanje i iskustvo. Naglasio je i važnost rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja između država u regiji, kao i s državama članicama EU.

Na kraju obraćanja zamjenik Brkić naglasio da regija mora ostati u fokusu EU i budućoj novoj Komisiji posebno u politici pristupanja, te dodao da bi put koji predstoji mogao biti dug i težak ali ono što čeka na kraju bit će vrijedno svakog napora - Europa, sigurna i prosperitetna za sve njene narode i građane. 

Pored zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića na otvaranju konferencije govorili su i predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, zamjenik šefa Odjela za europsku i međunarodnu suradnju Fondacije Konrad Adenauer, Peter Fischer-Bollin, te zastupnica u Europskom parlamentu, Julie Ward.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:58