StoryEditor
visoki predstavnik EU

Josep Borrell: "Ruska vojna moć se raspada. Čudovište koje je Putin stvorio okreće se protiv njega"

Piše desk  /  26.06.2023., 10:14h

"Događaji tijekom vikenda pokazuju da se ruska vojna moć raspada i da se čudovište koje je Putin stvorio okreće protiv njega", izjavio je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell.

No, upozorio je da je nestabilnost u Rusiji opasna i da se mora uzeti u obzir u sljedećim danima i tjednima.

"Važno je shvatiti da se u Rusiji raspada vojna moć i da to utječe na njezin politički sustav. I svakako nije dobro vidjeti da nuklearna sila poput Rusije ulazi u fazu političke nestabilnosti", rekao je prilikom dolaska na sastanak ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

"Čudovište se okreće i bori protiv svog tvorca"

"Najvažniji zaključak je rat protiv Ukrajine koji je pokrenuo Putin i čudovište koje je Putin stvorio s Wagnerom, čudovište se bori protiv svog tvorca. Politički sustav pokazuje svoje slabosti, a vojna moć se raspada", dodao je.

Ugušeni bunt vagnerovaca u Rusiji bit će glavna tema na sastanku u Luksemburgu ministara koji se očekuje da će odobriti obećanje o pružanju više sredstava za vojnu pomoć Ukrajine.

Također se očekuje da će odobriti 11. paket sankcija protiv Rusije, s ciljem sprječavanja da Putin zaobiđe prethodne sankcije koristeći treće zemlje kako bi trgovao sirovom naftom i drugim proizvodima diljem svijeta.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 22:32