StoryEditor
Visoki predstavnik EU

Josep Borrell: Podjele na Zapadnom Balkanu omele put ka EU

Piše desk  /  27.12.2021., 23:10h
Govoreći o neposrednom susjedstvu EU, Borrell se fokusirao na Ukrajinu, Moldaviju i Bjelorusiju, gdje se Unija, kako je naveo, suočila sa “jasnim primjerima politike moći” i hibridnim napadima.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ocijenio je da su ove godini eskalacija i zaoštravanje retorike podjela na Zapadnom Balkanu omeli zemlje regiona u njihovom približavanju europskoj budućnosti, a kao poseban primjer za takvo stanje naveo je situaciju u Bosni i Hercegovini.

Borrell je 2021. godinu ocijenio kao “godinu tranzicije” u kojoj je EU radila na očuvanju svojih interesa i vrijednosti i na jačanju globalnog poretka.

“Taj rad mora da se nastavi i u 2022. godini”, naveo je u svom novogodišnjem blogu o najvažnijim dešavanjima u 2021. u oblasti vanjske i obrambene politike EU, prenosi Srna.

Govoreći o neposrednom susjedstvu EU, Borrell se fokusirao na Ukrajinu, Moldaviju i Bjelorusiju, gdje se Unija, kako je naveo, suočila sa “jasnim primjerima politike moći” i hibridnim napadima.

“Kako se hibridni napadi šire, moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu i Moldaviju u odupiranju Rusiji i da zadržimo nepopustljiv pristup prema Bjelorusiji”, naveo je Borrell.

Borrell je naglasio da su 2021. godine ponovo pokrenuti odnosi EU i SAD-a, a ogledali su se u bliskoj suradnji u borbi protiv klimatskih promjena, nuklearnih pregovora Irana, korporativnog oporezivanja, ali i u pitanju odnosa sa Kinom i Indo-Pacifikom.

On ocjenjuje da je EU, kada je riječ o Kini, održala jedinstven stav u prepoznavanju te zemlje kao “partnera, konkurenta i rivala”, te u 2021. godini povećala angažman s Latinskom Amerikom i počela rad na jačanju angažmana s afričkim zemljama.

Konstatirao je da pandemija traje “duže nego što je očekivano” i da je EU osigurala dovoljno doza za punu vakcinaciju i buster doze za svoje građane.

On je pozvao da se više radi na ravnomjernosti vakcinacije širom svijeta.

“Od ukupno dvije milijarde doza vakcina, EU je izvezla preko 1,1 milijardu doza u 61 zemlju, a tim Europe je podijelio više od 385 milijuna doza. Namjera tima Europe je da donira ukupno 700 milijuna doza do sredine 2022. godine”, najavio je Borrell.

On je ocijenio da je stalni režim upravljanja krizom ponekad slabilo kapacitet EU da se bavi transverzalnim i dugoročnim pitanjima, ali da je pozitivan pomak predstavljanje Strateškog kompasa EU, čiji je cilj jačanje sigurnosne uloge EU u svijetu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:33