StoryEditor

Jose Mourinho otkrio favorita za zlato na Euru

Piše D  /  06.06.2021., 08:06h

Jose Mourinho pristao je kao poseban gost komentator engleskog The Suna otkriti tko su njegovi favoriti za osvajanje Europskog prvenstva i objasnio zašto ih je istaknuo. Ali, pristao je i u seriji komentara secirati apsolutno sve reprezentacije koje će zaigrati na Euru, piše Večernji.hr.

- Engleska. Ovo je generacija prepuna dobrih igrača, nevjerojatni su. Zato Garethu Southgateu neće biti nimalo lako odabrati one koji će igrati. Pogledajte samo primjer desnih bočnih, toliko je izbora. Uz Brazil, najteže je biti izbornikom Engleske, zbog pritiska.

No Southgate ima i odličnog pomoćnika u Steveu Hollandu pa sam uvjeren da će donijeti najbolje moguće odluke. Što se šansi tiče, grupni dio natjecanja je u Engleskoj, polufinale je u Engleskoj, finale je u Engleskoj. Ako se nije dogodilo 1996., mora sad! Kad će ako ne sad?! Nakon Engleske, uslijedila je još jedna velika reprezentacija. - Italija.

To je reprezentacija s ravnotežom, ima iskusne igrače, igrače koji znaju kako je pobjeđivati. Bit će opasni svima s kojima se susretnu. Uz to, Roberto Mancini iza sebe ima 20 godina iskustva rada s najjačim momčadima u najjačim ligama na svijetu, tako da je potpuno spreman za sve što ga čeka. Taktički će biti možda i najpotpuniji jer će se moći konstantno prilagođavati. Bit će nepredvidljivi.

Mislim da je Italija najbolja kad govorimo o kvaliteti momčadi u cijelosti. Očekujem je u polufinalu. Hrvatska igra s Belgijom pripremnu utakmicu za Euro i nije tajna da se radi o jednom od najvećih favorita za zlato. Uostalom, to je brončana reprezentacija iz Rusije.

- Belgija je prepuna sjajnih igrača. Kevin De Bruyne (ako se oporavi) bit će lider, Youri Tielemans je evoluirao otkako igra u Engleskoj, a Romelu Lukaku je nevjerojatan igrač, strijelac, prijetnja... Zajedno su kao momčad dugi niz godina, Roberto Martinez jako je dobar trener i mislim da će doći do finala.

Možda i do kraja. Jer, ako neće sad, kad će? Ovo im je vjerojatno posljednje natjecanje da su svi na okupu.

Francuska je izbacila Belgiju u polufinalu SP-a prije tri godine, a i sad je jedna od reprezentacija koje polažu nadu u titulu. Koja joj je izmakla prije pet godina, kad je Portugal bio bolji u finalu nakon produžetaka (1:0). - Kad imate u momčadi Mbappea, teško je ne pobijediti.

Najbolji je nakon Messija i Ronalda. A kad govorim o Francuskoj, sve osim finala za tu je reprezentaciju neuspjeh, toliko je jaka. I Didier Deschamps zna što radi.

Zna kako čitati protivnika, zna kako slušati savjete. I svi ga igrači poštuju, a to je najbitnije. Ne vidim slabosti u toj momčadi i ako moram izabrati jednu momčad za zlato - to je Francuska! Ali, tako se mislilo i prije pet godina...

Na red je stigla reprezentacija za koju je Mourinho posebno vezan. - Portugal... Ruben Dias je najbolji obrambeni igrač na svijetu i ima nešto što drugi nemaju. Uz njega, tu je Pepe. Čovjek ima 38 godina i mnogo iskustva, najbolji je u obrani uz Diasa. Naravno, to je i Cristiano Ronaldo. Ovo mu je vjerojatni posljednji Euro i sigurno će htjeti obraniti naslov prvaka.

Na kraju, Fernando Santos, čovjek koji se nalazi na pravom mjestu u pravo vrijeme. Uravnotežen, miran, zna se prilagoditi. Svoje igrače poznaje u dušu. Jedini problem je što protiv Francuske igramo u Francuskoj, protiv Njemačke u Njemačkoj i protiv Mađarske u Mađarskoj. Ako prođemo skupinu, možemo sve!

Jose Mourinho učio je u Španjolskoj, radio je u Španjolskoj...

- Španjolska ima mladu generaciju i trenera koji vjeruje u nešto drugačiji pristup. Svaki igrač je tehnički jak pa se igra kreira iz zadnje linije. Imat će posjed protiv svih, ali problem što nemaju vrhunskog napadača kao što je svojevremeno bio David Villa. Muče se nokautirati protivnika, ne zabijaju dovoljno golova i zato ih se može kazniti. Iako mogu pobijediti sve, ne vidim ih u finalu.

Iako su Nizozemci imenima jaki, Mourinho ih ne vidi predaleko.

- Nije im pomoglo što je Ronald Koeman otišao u Barcelonu. Frank de Boer nema iskustva u reprezentaciji ili klubu. Naravno, bio je sjajan igrač i poštuju ga u Nizozemskoj, igrači će ga gledati s respektom. Momčad je vrlo dobra, ali nema nikakvu top zvijezdu kao u prošlosti. Treba im još iskustva, ne vidim ih ni u polufinalu, ali za dvije do četiri godine bit će potpuno druga priča s njima.

Nakon Engleske, još jedna momčad iz skupine gdje je Hrvatska, ali nije Hrvatska.

- Škotska. Momčad je prepuna igrača koji igraju važne uloge u Engleskoj. Kieran Tierney, Andy Robertson, Scott McTominay... Bolji su nego ikad u posljednjih 20 godina. Steve Clarke mi je bio pomoćnik u Chelseaju i zna sve što treba znati, a uz to unosi emociju u posao. Vjerujem u taj škotski duh, bit će opasni s kim god zaigrali. Iako ih ne vidim u polufinalu, ne vidim nikoga tko će ih lako pobijediti.

Očito, Mourinho je vezan za otočke reprezentacije...

- Wales. Kroz godine se reprezentacija oslanjala na Garetha Balea i Aarona Ramseyja, a tu je sad i Dan James. Nažalost, ta reprezentacija nema previše širine i ne vidim je predaleko, čak sumnjam da će proći skupinu. Ipak, rade sjajan posao s tako malo sjajnih igrača pa im treba odati poštovanje. N

ije moglo u prvoj seriji komenatara proći bez Njemačke!

- Bili su grozni u kvalifikacijama, bili su grozni u Ligi nacija i teško je shvatiti zašto je tako. Ali, sad je trenutak istine i u takvim trenucima Njemačka u pravilu isporuči! Ujedno, ovo će biti posljednji Euro za Müllera, Neuera i Hummelsa. Napušta ih i Löw. Bez obzira na formu, to je reprezentacija od koje će svi strahovati, reprezentacija koja može pobijediti apsolutno svakog. Nijemci su Nijemci i mislim da to sve govori. Istovremeno, mislim da mogu ispasti već u skupini, ali mogu i otići do kraja.

Pričekajmo kako će secirati Hrvatsku u, nadajmo se, idućem nastavku!

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:08