StoryEditor

Još troje konzervativaca ušlo u utrku za nasljednika Therese May

Piše D  /  26.05.2019., 03:05h

Bivši ministar za Brexit Dominic Raab, Andrea Leadsom, koja je u Mayinom kabinetu bila zadužena za organizaciju vladinih poslova u donjem domu parlamenta, te ministar za okoliš Michael Gove najavili su svoju namjeru da zamijene Theresu May.

Raab je za BBC rekao da će se boriti za pošteniji sporazum o Brexitu s EU-om, ali da će, ako to ne bude moguće, Britanija iz Unije u listopadu izaći bez sporazuma.

Raab je kazao da raniji pregovori Britanije s EU-om nisu bili dovoljno odlučni te istaknuo da bi se borio za pošteniji sporazum u Bruxellesu i za promjenu aranžmana o backstopu. Ako to ne bi bilo moguće, Britanija bi u listopadu iz EU-a izašla bez sporazuma, rekao je.

"Da bi se Brexit proveo uspješno, to traži fokus, disciplinu i odlučnost", napisao je Raab u članku za list Mail on Sunday. "Kao bivši odvjetnik u ministarstvu vanjskih poslova i ministar za Brexit ja imam iskustvo."

Leadsom je za Sunday Times rekla da također podupire Brexit bez dogovora ako je to nužno.

"Mislim da mogu ponuditi odlučno i suosjećajno vodstvo kakvo naša zemlja treba", rekla je Andrea Leadsom. "Bila bih ponosna voditi našu veliku stranku i služiti vam kao premijerka", rekla je Leadsom (56) na Twitteru.

Gove je također potvrdio da će se kandidirati za čelnika konzervativaca, rekavši da je "spreman provesti Brexit i voditi ovu veliku zemlju".

Glavna zadaća novog premijera bit će vođenje procesa istupanja te podijeljene države iz Europske unije, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:25