StoryEditor
ana brnabić

‘‘Još sam u šoku. Ovo je najveći skandal u modernoj povijesti odnosa između Srbije i Hrvatske‘‘

Piše desk  /  17.07.2022., 10:30h

Srbijanska premijerka Ana Brnabić reagirala je na vijest o tome da je hrvatska vlada zabranila privatni posjet Jasenovcu srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je planirao za danas.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković u 11 sati će održati izvanrednu konferenciju za medije na ovu temu, a sutra u 18 sati očekuje se i obraćanje predsjednika Vučića. Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman također je najavio o ovoj temi izjavu za medije, koju bi trebao dati oko 11:30 sati, prenosi Jutarnji.

Ana Brnabić je rekla da je Vučić htio samo privatno položiti cvijeće jasenovačkim žrtvama, te da će sada tražiti i službeni posjet Hrvatskoj.

- Ovo me zapanjilo. Još uvijek sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj povijesti odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske, da se privatni posjet predsjednika Srbije mjestu najvećeg stradanja Srba okarakterizira kao pravljenje kaosa i da mu se zabrani posjet - rekla je Ana Brnabić u emisiji TV Pinka Novo jutro.

Za nju je to, dodala, je prvorazredni skandal države članice Europske unije, te usporedila to kao da je izraelskom predsjedniku zabranjen dolazak u Auschwitz. Rekla je i kako je Vučić i ranije htio doći u Jasenovac, ali da je bio zamoljen da zbog dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske to odgodi.

- I on je to zbog dobrih odnosa i odgodio. A danas vidimo ovakvu reakciju. To je neshvatljivo. Kao što Jutarnji list piše, on je o tome obavijestio Milorada Pupovca, pa me sada zanima reakcija gospodina Pupovca. Što će on sada reći? - poručila je srpska premijerka.

Također, rekla je i kako joj nije jasno je li Vučiću zabranjen posjet samo Jasenovcu ili Hrvatskoj, jer ako ne smije doći samo u Jasenovac, to je po njoj još veći skandal.

- Ovo je protupravna, antieuropska, anticivilizacijska odluka. Ovo je brutalno gaženje slobode kretanja, a da ne pričam o tome što ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava - rekla je Ana Brnabić, spominjući i osobni element koji Vučić ima, jer mu je djed stradao od ustaškog režima.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 21:47