StoryEditor
dok cijene goriva rastu

Još ništa od smanjenja PDV-a i ukidanja akciza na gorivo u BiH

Piše desk  /  12.05.2022., 11:43h
Dok cijene goriva ne prestaju da rastu neizvjesno je kada bi PS BiH mogla ponovo razmatrati privremeno ukidanje akciza.

Pompozno najavljivani prijedlozi ublažavanja rasta cijena smanjenjem PDV-a i ukidanjem trošarina na gorivo zapeli su u proceduri. Na dnevnom redu Doma naroda parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, 16. svibnja naći će se izmjene zakona o PDV-u, od ukidanja trošarina još ni traga. Dok cijene goriva ne prestaju rasti, potrošači gube nadu da će država intervenirati.

Danas u Banjaluci bilježimo cijene dizela od 3,17 do 3,29 KM, dok je benzin nešto ispod tri marke. Potrošači kažu da toče manje količine goriva. Posebno se to odnosi na poljoprivrednike koji moraju da kupuju i drugi repromaterijal. Jednog od njih zatičemo ogorčenog što do sada akcize nisu ukinute, prenosi BHRT.

Političari proteklih dana ovu temu uglavnom spominju kada odgovaraju na pitanja novinara koji svakodnevno izvještavaju o poskupljenjima.

"To je posao parlamentarne skupštine BiH, Vlada je svoj dio uradila. Ja ih pozivam da to završe što prije", kaže predsjednik Vlade RS Radovan Višković. 

Dok cijene goriva ne prestaju da rastu neizvjesno je kada bi PS BiH mogla ponovo razmatrati privremeno ukidanje akciza. Izaslanici Doma naroda odbacili su hitnu proceduru po ovoj točki tako da bi se po pitanju akciza raspravljalo u redovnoj proceduri. Procjene su da bi ukidanjem akciza gorivo bilo jeftinije između 35 i 40 pfeniga u zavisnosti od vrste goriva.

Prema dostupnim informacijama, ukidanje akciza trebalo bi da se nađe na jednoj od narednih sjednica u državnom parlamentu. Neizvjesno je kada i na koji način će biti okončana ova procedura i donesena odluka.

"Skoro sve stranke su zagovarale smanjenje odnosno ukidanje akciza na naftu i naftne derivate, onda mijenjaju političke stavove i razvlače, sada to postaje besmisleno i građani ne vjeruju da će vlasti nešto uraditi po tom pitanju", navodi poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Jasmin Emrić (A-SDA). 

"To je još uvijek u proceduri, međutim, tu pozivam građane da kazne one koji su protiv toga. Građani su ti koji plaćaju da se autoceste grade, međutim, autoceste se ne grade, imamo punjenje budžeta i onda taj novac ide na otpremnine. Evo imali smo nedavno čelnike doma naroda SDA, HDZ, SNSD, koji su samo u jednom danu uzeli preko 100 tisuća maraka otpremnina", ističe poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut (Naša stranka). 

Globalna kretanja cijena nafte teško mogu biti slamka spasa koja bi potrošačima dala kakvu-takvu nadu. Distributeri sporo reagiraju na snižavanje cijena i ako ih uopće bude. Intervencija države ispostavlja se kao jedino kratkoročno rješenje kojeg nema.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2022 20:54