StoryEditor

Još jedna balkanska zemlja ima problema s nabavkom F-16 aviona

Piše D  /  07.01.2019., 01:01h

Bugarska u ponudi procijenjenoj na 1.8 milijardi bugarskih leva, što je oko 900 milijuna eura, želi kupiti osam vojnih aviona koji će zamijeniti postojeće  prastare sovjetske MIG-ove 29. Sjedinjene Američke Države ponudile su dvije opcije, ili novi Lockheed Martin F-16V ili novi Boeing F-18 Super Hornet. Švedska je, s druge strane, ponudila nove Saab Gripen avione, dok je Italija predložila opskrbljivanje polovnim Eurofighterima.

Obraćajući se novinarima na prošlom summitu EU, premijer Bojko Borissov je jasno dao do znanja da je njegov odabir američki F-16.

Krajem prosinca objavljeno je da će vlada predložiti bugarskom parlamentu kupnju F-16 aviona koje će proizvesti Lockheed Martin.

Švedska tvrtka Saab kritizirala je odluku objašnjavajući kako je Bugarska ‘promijenila pravila igre‘ i da prilikom njihovog odabira nisu uzeti u obzir četiri od sedam kriterija kupovine.

Potpredsjednica Saaba za središnju i istočnu Europu Krasimira Stojanova izjavila je krajem prosinca za nacionalnu televiziju kako verzija F-16 koju je odabrala Bugarska uopće ne postoji, i da industrijsko postrojenje gdje trebaju biti proizvedeni također ne postoji. Isto tako tvrdi da je trošak za američke avione značajno veći od gornje granice natječaja za kupovinu.

Bugarski predsjednik Rumen Radev je prije predsjedničke pozicije bio vojni pilot i zapovjednik bugarskih zračnih snaga te se kritiziranjem Borisova po mnogim pitanjima istaknuo u javnosti. Upitan u nedjelju za komentar o vladinoj nabavci aviona, nazvao je proces ‘izopačenim‘ te napomenuo da se radi o ‘trostrukom udarcu protiv Bugarske‘.

- Inzistirao sam na poštivanju procesa nabave i financijskog okvira što bi nam omogućilo najbolji izbor bez obzira na proizvođača. Međutim, vlada je učinila suprotno, proglasili su pobjednika držeći se vlastitih pravila u suradnji s parlamentom, te su čak odlučili platiti ogromnu svotu – rekao je Radev.

Dodaje kako je sve to dovelo do ‘trostrukog udarca‘ zbog visoke cijene, ali i zbog ‘podizanja protiv njihovih europskih partnera koje vlada koristi kao pijune u procesu nabave‘. Također, podigli su se i protiv američkih partnera koji bi prema riječima Radeva trebali shvatiti da Bugari znaju da su pobijedili preko lobiranja, a ne poštenim putem.

- Kako možemo očekivati zadobivanje poštovanja Europe i svijeta ako sami ne poštujemo vlastita pravila i zakone – zapitao se Radev.

Ministar obrane Krasimir Karakačanov izjavio je kako će njegov ured započeti pregovore s Amerikancima i ukoliko ne budu zadovoljavajući, moguć je nastavak nabave preko drugih ponuđivača.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:16