StoryEditor
novi incident

Još jedan napad na simbole hrvatskog identiteta: Srušen stijeg sa zastavom Hrvata u BiH u Doljanima kod Jablanice

Piše desk  /  09.09.2022., 18:38h

Ovaj je incident izazvao uznemirenost kod tamošnjih Hrvata

Nepoznati počinitelji srušili su stijeg s hrvatskom zastavom koja je bila postavljena u mjestu Doljanima u općini Jablanici, što je izazvalo uznemirenost među tamošnjim Hrvatima budući je prije 29 godina u tome selu počinjen masakr nad 39 civila i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane.

 Kako su u petak izvijestili iz Općinskog odbora HDZ-a BiH Jablanice, napad je izveden tijekom protekle noći kada je najvjerojatnije motornom pilom srušeni drveni stup visok pet metara na čijem se vrhu nalazila hrvatska zastava. Stup, koji se nalazio pored ceste na lokaciji Sovićima se otkotrljao prema potoku.

Prema istome izvoru ovaj je incident izazvao uznemirenost kod tamošnjih Hrvata.

Pripadnici bošnjačke Armije BiH su u mjestu Doljanima kod Jablanice potkraj srpnja 1993. godine likvidirali 39 hrvatskih civila i vojnika. Za taj zločin nitko nije procesuiran niti pred Haaškim tribunalom ili pak pred lokalnim sudovima u BiH.

Inače, u posljednjih godinu rušeni su stijegovi s hrvatskim zastavama u Jelahu kod Teslića i Varešu, Hrvati su napadani u Sarajevu zbog slavljenja Božića dok ih se u bošnjačkoj javnosti svakodmevno naziva uzpovcima te im se kontinuirano osporava prava koja su im zajamčena Daytonom.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 01:08