StoryEditor
napadi huta

Još jedan brod pogođen projektilom u Crvenom moru

Piše desk  /  16.01.2024., 14:50h

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je o novom teškom incidentu u Crvenom moru, koji se dogodio oko 100 nautičkih milja sjeverozapadno od grada Saleefa u Jemenu.

Britanska pomorska sigurnosna tvrtka Ambrey objavila je da je projektilom pogođen teretni brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Malte te je u grčkom vlasništvu. Kako javlja Al-Arabiya, izvori iz grčkog ministarstva prometa potvrdili su da je teretni brod u vlasništvu Grčke pogođen projektilom kod obale Jemena. Isti izvor navodi da je brod promijenio kurs prema najbližoj luci.

UKMTO je naknadno potvrdio da je brod pogođen "nepoznatim objektom" u skladište tereta. BBC navodi da se radi o brodu za rasuti teret pod imenom Zografia, koji je plovio praznog skladišta iz Vijetnama prema Izraelu, javlja Reuters pozivajući se na izvor iz grčkog ministarstva prometa.

Zasad se ne zna je li u napadu itko poginuo ili ozlijeđen, baš kao ni razmjeri štete. Za napad još nitko nije preuzeo odgovornost, ali se pretpostavlja da se radi o novom napadu jemenskih islamističkih pobunjenika Huta.

Huti jučer projektilom pogodili američki brod

Podsjetimo, Huti su jučer protubrodskim projektilom pogodili teretni brod za rasuti teret pod imenom M/B Gibraltar Eagle, koji je u vlasništvu SAD-a. Napad su priznali, a vlasnik broda je objavio da je brod oštećen, ali nitko nije ozlijeđen i brod se udaljio s mjesta napada. 

Pripadnici hutskog pokreta Ansar Alah, koji ima potporu Irana i kontrolira većinu jemenske obale Crvenog mora, napadaju komercijalne brodove u području za koje kažu da su povezani s Izraelom ili putuju prema izraelskim lukama, u akciji čiji je cilj podržati Palestince u ratu i Hamas u Gazi.

Američke i britanske snage odgovorile su prošlog tjedna izvođenjem desetaka zračnih i morskih napada na hutske ciljeve u Jemenu. Huti su reagirali prkosno, poručivši da neće prestati napadati brodove u Crvenom moru, dodavši da su svi britanski i američki brodovi "legitima meta".

Dnevnik.ba

09. svibanj 2024 10:38