StoryEditor
Tomislav Martinović:

"Još dok su Treći Raich i Njemačka okupirali BiH, ZAVNOBIH je odlučio da je ovo zemlja tri jednakopravna naroda"

Piše desk  /  09.07.2022., 19:39h

Usvajanje rezolucije o BiH u Bundestagu samo je još jedan primjer manipulacije bošnjačkih lobista i neshvaćanja međunarodne zajednice o onome što se zaista događa u BiH.

-Nevjerojatno je da Europska unija ne vidi što se događa u BiH. Nije Njemačka jedini ovakav primjer. Izgleda što je brži protok informacija u svijetu, ljudi po Europi sve manje znaju što se događa kod nas - govori na početku razgovora za Pogled.ba predsjedavajući Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović koji je na čelu najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji kojeg Bošnjaci žele preuzeti nakon listopadskih izbora.

Martinović ističe kako usvojena rezolucija dodatno muti ionako zamućene političke vode i ne doprinosi stabilizaciji odnosa u Bosni i Hercegovini.

-Ova politička izjava njemačkog Parlamenta u potpunosti negira suverenitet Bosne i Hercegovine. Svi oni koji danas ovdje kod nas aplaudiraju ovakvoj rezoluciji u stvari rade protiv Bosne i Hercegovine.

Zamislite situaciju da mi, ovdje u BIH, donesemo jednu ovakvu rezoluciju kojom bismo recimo tražili ukidanje odredbi članka 79 .st.3. takozvano 'jamstvo ustavne vječnosti' iz Temeljnog Ustavnog zakona Njemačke koje se odnosi na njemački federalizam, tj. opstojnost Saveza i zemalja (Länder); i. sudjelovanje zemalja u saveznom zakonodavnom postupku posredstvom Bundestaga. Kako bi reagirali građani Njemačke ili pak dužnosnici Saveznih i pokrajinskih organa vlasti u toj zemlji. Sigurno ne bi aplaudirali već bi u najmanju ruku protjerali akreditiranog diplomatu BiH i takvu rezoluciju proglasili aktom neprijateljskog miješanja u poslove suverene Njemačke  - govori Martinović. 

Krizu u BiH svojim aktivnostima dodatno komplicira zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović koji se stavio u službu unitarističko-nacionalističke politike SDA koja prvo želi uništiti Hrvate kao politički subjekt u BiH, a onda vjerojatno krenuti u konačni obračun sa srpskim narodom u BiH. 

-Posebna je priča taj zastupnik Ahmetović, naturalizirani Nijemac, koji poručuje kako je 'koncept konstitutivnosti propao'. Poručujem mu da pročita bar nešto o povijesti ove zemlje jer mi se čini da je taj tip potpuno nepismen i da se lažno predstavlja kao bosanskohercegovački domoljub. Naime, dok je u vihoru Drugog svjetskog rata ovdje trajala okupacija Trećeg Reicha i Njemačke, te 1943. godine dogodilo se zasjedanje ZAVNOBIH-a kojim su udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. U donesenoj Rezoluciji utvrđuje se jasna spremnost pružanja otpora njemačkoj okupatorskoj agresiji. Također se utvrđuje kako je konstitutivnost i suverenost srpskog, hrvatskog i muslimanskog naroda temelj državnosti BiH. Točka 5. Rezolucije, u kojoj se precizira da narodi Bosne i Hercegovine “hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba i Muslimana i Hrvata”...,  Dakle, povijesni i ustavni temelji ove zemlje su jasni, a tri konstitutivna naroda čine osnovu državotvorne kralježnice što je pravo ne iz Daytona nego još iz ZAVNOBIH-a,. Za njega i njemu slične poruka da znamo kako je završio fašistički totalitarni režim uz napomenu da je povijest ipak učiteljica života I laicima je više jasno da Ahmetović i slični žele unitarnu BIH u kojoj su Bošnjaci iznad drugih naroda, te da se raznoraznim obmana tipa građanske države i slično dovodi u zabludu i onaj dio političke javnosti u toj zemlji koji nema pojma o tome što smo i kako mi ovdje funkcioniramo, te što su osnovni ustavni postulati našeg ustroja. Jasno je da je u ovim igrama bez granica posrijedi ogroman novac kojim se na koruptivan način lobira za unitarističke ideje - prilično oštro govori Martinović koji inače nije sklon verbalnim sukobima u javnosti, ali očito kako ni on više nema strpljenja slušati i gledate razne 'patriote' koji podrivaju same temelje ove države. 

-Samo je još uvijek nejasno kako i zašto demokratski i progresivni međunarodni akteri više ne progledaju i ne vide tko tu ustvari ruši Bosnu i Hercegovinu, kaže na kraju razgovora predsjedatelj Doma naroda Federacije BIH Tomislav Martinović. 

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 22:23