Article_Top_970x250

Johnsonova odluka o suspenziji parlamenta proglašena ilegalnom

sud odlučio

Johnsonova odluka o suspenziji parlamenta proglašena ilegalnom

ruj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Iako je prije samo tjedan dana najviši građanski sud Škotske proglasio legalnom odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da suspendira britanski parlament, u srijedu je došlo do obrata. Isti je sud nakon žalbe odlučio kako je suspenzija parlamenta ilegalna, proglasivši taj Johnsonov potez pokušajem opstrukcije parlamenta

Suspenzija parlamenta Borisa Johnsona je ilegalna, odluka je najvišeg građanskog suda Škotske u srijedu, javlja BBC.

Vijeće sastavljeno od trojice sudaca presudilo je u korist grupe političara iz različitih stranaka koji su doveli u pitanje legalnost premijerova poteza.

Riječ je o obratu jer je isti sud prije samo tjedan dana odlučio kako Johnson time nije prekršio zakon. Suci su zaključili da je suspenzija bila motivirana željom da se opstruira parlament.

'Sud će proglasiti zahtjev britanskog premijera kraljici za suspenzijom parlamenta nezakonitim i time će poništiti efekte suspenzije', poručili su suci.

Podsjetimo, najviši građanski sud Škotske prošle srijede legalnom je proglasio odluku premijera Borisa Johnsona da kasnije ovoga mjeseca suspendira britanski parlament do samo dva tjedna prije nego Britanija napusti Europsku uniju, rekavši kako to nije pitanje o kojem treba odlučivati sudac.

Sudac Raymond Doherty odbacio je tužbu 75 proeuropskih parlamentaraca o blokiranju suspenzije, što protivnici kritiziraju kao potez šefa vlade kako bi ih spriječio da blokiraju Brexit bez dogovora 31. listopada.

'Moje stajalište je da nije bilo kršenja zakona', izjavio je sudac Doherty.

Dnevnik.ba