StoryEditor
Britanski premijer

Johnson usporedio Putina s krokodilom: Zbog njega su ukrajinski mirovni pregovori osuđeni na propast

Piše hina  /  21.04.2022., 11:02h
Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će mirovni pregovori o Ukrajini vjerojatno propasti uspoređujući razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s krokodilom koji vas drži u zubima.

Johnson je rekao da je imati posla s Putinom kao s “krokodilom koji vam drži nogu u čeljusti” i dodao da je od ključnog značaja da Zapad nastavi s naoružavanjem Ukrajine.

Premijer je to rekao na putu za Indiju, gdje će pokušati potaknuti svog kolegu Narendru Modija da prekine svoju neutralnost prema ratu u Ukrajini.

Umanjio je očekivanja da će Indija prekinuti svoje dugogodišnje veze s Rusijom.

Indija, koja je najveći kupac ruskog oružja i uvozi njezinu naftu, bila je suzdržana na glasovanju u Ujedinjenim narodima kada je osuđena ruska invazija i nije uvela sankcije Moskvi.

“Vrlo je teško vidjeti kako Ukrajinci sada mogu pregovarati s Putinom s obzirom na njegov očiti nedostatak dobre vjere”, rekao je Johnson novinarima, dodajući:

“Njegova je strategija, očito je, pokušati zgrabiti što više Ukrajine i možda imati poziciju moći u nekoj vrsti pregovora”.

Johnson je rekao da su se svjetski čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, suglasili u ovotjednom razgovoru da će nastaviti opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem, uključujući topništvom, jer je Rusija intenzivirala svoje napade na ukrajinski istok.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. ožujka, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine u gradu Buči u blizini Kijeva.

Moskva je odbacila te tvrdnje.

Rusija je zauzela prvi grad na istoku Ukrajine u sklopu novog ovotjednog napada koji su ukrajinski dužnosnici opisali kao bitku za Donbas.

Johnson je rekao da mu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je uvjeren da će potisnuti ruske snage iz istočne regije Donbasa, ali da je malo vjerojatno da će njegove snage ponovno zauzeti Krim, koji je Rusija zauzela prije osam godina.

“Gledište predsjednika Ukrajine, ako sam ga dobro razumio, puno razgovaram s njim, je da bi on zapravo želio da se ruske snage protjeraju sa svojih postojećih položaja u Donecku i Luhansku. To je prilično maksimalistički stav, ali na Krimu nisu toliko maksimalistički”, rekao je.

Putin je jasno dao do znanja da želi zauzeti više ukrajinskog teritorija i mogao bi pokrenuti ponovni napad na glavni grad zemlje, Kijev, rekao je Johnson.

“Kako možete pregovarati s krokodilom kada vam je noga u njegovim zubima? To je poteškoća s kojom se Ukrajinci suočavaju. Moramo samo nastaviti sa strategijom, nastaviti ih opskrbljivati ​​oružjem”, rekao je.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 04:02