StoryEditor
ne vraća se u Downing Street

Johnson se povukao iz utrke, evo tko je favorit za britanskog premijera

Piše hina  /  24.10.2022., 08:47h

"Vjerujem da mogu mnogo toga ponuditi, ali bojim se da ovo jednostavno nije pravi trenutak", rekao je Johnson kasno u nedjelju.

Rishi Sunak postat će, kako se čini, novi britanski premijer pošto se Boris Johnson povukao iz utrke u nedjelju rekavši kako je shvatio da je, premda ima dovoljnu potporu da uđe u finale, zemlji i Konzervativnoj stranci potrebno jedinstvo.

Johnson je dojurio kući s odmora na Karibima u pokušaju da osigura potporu 100 zastupnika za sudjelovanje u natjecanju u ponedjeljak za mjesto Liz Truss, koja ga je naslijedila u rujnu nakon što je bio prisiljen dati ostavku zbog niza skandala.

Johnson rekao da ima potporu 102 zastupnika i "da bi se mogao vratiti u Downing Street", ali...

Rekao je da je osigurao potporu 102 zastupnika i da se mogao "vratiti u Downing Street", ali da nije uspio uvjeriti ni Sunaka, niti drugu kandidatkinju Penny Mordaunt, da se ujedine "u nacionalnom interesu".

"Vjerujem da mogu mnogo toga ponuditi, ali bojim se da ovo jednostavno nije pravi trenutak", rekao je Johnson kasno u nedjelju.

Bivši premijer do nedjelje je osigurao javnu potporu nešto manje od 60 konzervativnih zastupnika, a Sunak gotovo 150.

Johnsonova izjava vjerojatno utire put njegovu suparniku, 42-godišnjem bivšem ministru financija Sunaku, da postane premijer, vjerojatno već u ponedjeljak.

Ako bude potvrđen, on bi zamijenio Truss koja je bila prisiljena podnijeti ostavku nakon što je pokrenula gospodarski program koji je izazvao previranja na financijskim tržištima.

Prema pravilima, ako samo jedan kandidat osigura potporu 100 konzervativnih zastupnika, bit će imenovan premijerom u ponedjeljak.

Pobjednik u petak

Prijeđu li prag oba kandidata, glasat će članovi stranke, a pobjednik će biti proglašen u petak.

To je izazvalo zabrinutost da će se Johnson vratiti u Downing Street uz potporu članova stranke, a ne većine zastupnika u parlamentu, ostavljajući stranku jako podijeljenom.

Neki Johnsonovi pristaše mogli bi se okrenuti Mordaunt, koja se predstavila kao kandidatkinja jedinstva, ali mnogi su odmah prešli na Sunaka.

Izvor blizak kampanji Penny Mordaunt rekao je da će bivša ministrica obrane nastaviti s natjecanjem.

"Ona je ujedinjujući kandidat koji će najvjerojatnije održati krila Konzervativne stranke na okupu", rekao je izvor.

Sunak je rekao kako se nada da će Johnson nastaviti pridonositi javnom životu "u zemlji i inozemstvu".

Sunak je prvi put na sebe skrenuo pozornost u zemlji kada je, u dobi od 39 godina, postao ministar financija pod Johnsonom upravo kad je pandemija covida-19 stigla u Britaniju.

Sunak je pohvalio Johnsona rekavši da "ćemo mu uvijek biti zahvalni" za njegove postupke tijekom pandemije covida i rata u Ukrajini

Ako bude izabran, Sunak će biti prvi premijer indijskog podrijetla u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 21:45