StoryEditor

Johnson predstavlja mjere postupnog ublažavanja karantene

Piše D  /  10.05.2020., 12:05h

Johnson će u televizijskom obraćanju naciji u 20 sati objaviti iduće poteze britanske vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa nakon karantene u Velikoj Britaniji koja traje već gotovo sedam tjedana.

Mediji prenose da će Johnson iznijeti detalje sustava upozorenja na pet razina, koji se kreće u rasponu od "zelene", odnosno prve razine do "crvene" ili pete razine. Na taj će se način označavati rizik od covida-19 u različitim dijelovima države da bi se vladi omogućilo pooštrenje restrikcija ondje gdje to u datome trenutku bude potrebno.

Ostali konstitutivni dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva - Wales, Škotska i Sjeverna Irska - imaju određene ovlasti kada su posrijedi mjere ograničenja, no očekuje se da će u velikoj mjeri poštovati odluke vlade za Englesku.

Sustav uvođenja oznaka restrikcija po bojama za razne regije, ovisno o stupnju rizika, rabe i ostale europske države tijekom procesa postupnog ublažavanja mjera izolacije, a među njima su Francuska i Indija.

Britanija je s 31.662 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom na neslavnom je drugom mjestu po broju smrtnih slučajeva u svijetu nakon Sjedinjenih Država.   

Mediji pišu da bi Johnson mogao najaviti kako će Britanci odsad smjeti napuštati svoje domove radi obavljanja tjelesne aktivnosti više od jednom na dan te da će se otvoriti vrtni centri u kojima se prodaju biljke, sjeme i alati za vrtlarenje. 

"Ovo je kritičan trenutak", kazao je Johnson u nedjelju za The Sun. "Za nama je vrhunac, no morat ćemo se snažnije angažirati da bismo nastavili dalje korak po korak na ispravan način". 

"Planinari uvijek kažu da je silazak s vrha najopasniji jer ste tada previše samouvjereni i skloniji pogreškama", kazao je.

Pedesetpetogodišnji političar konzervativne britanske stranke, Johnson je kritiziran u javnosti jer je prekasno uveo mjere ograničenja, a sam je prebolio covid-19 i tri dana bio odjelu intenzivne skrbi nakon čega je zahvalio medicinskom osoblju kazavši da im "duguje svoj život".

Mediji pišu da bi vlada mogla izmijeniti slogan "Ostanite doma" u "Budite oprezni", s obzirom na to da će se osobe koje ne mogu raditi od kuće poticati na povratak u urede i tvornice, uz poštivanje strogih pravila o fizičkom razmaku, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:49