Article_Top_970x250

Johnson nudi Bruxellesu posljednju priliku za nagodbu

prijeti brexit bez sporazuma

Johnson nudi Bruxellesu posljednju priliku za nagodbu

lis 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Britanski premijer Boris Johnson tvrdi da je Europskoj uniji ponudio "konstruktivne i razumne prijedloge za brexit" te se nada kompromisu i postizanju sporazuma.

- Ujedinjeno Kraljevstvo nudi nagodbu i iskreno se nadam da će naši europski prijatelji to shvatiti i ponuditi svoj prijedlog, rekao je Johnson pred članstvom zadnjeg dana godišnjeg kongresa Konzervativne stranke u Manchesteru, na sjeverozapadu Engleske.

Premda nije ulazio u tehničke pojedinosti, upozorio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju odbijanja njegova plana izaći 31. listopada "bez obzira na sve". Ustvrdio je da je njegova zemlja u slučaju odbijanja njegova plana "spremna" na "no deal" koji može imati posljedice pogubne za gospodarstvo, plašeći londonsku burzu.

Glasnogovornica njemačke vlade je u Berlinu rekla da EK treba proučiti prijedlog prije nego se očituje.

List Telegraph piše da novi britanski prijedlog predviđa ostanak Sjeverne Irske na jedinstvenom europskom tržištu do 2025., ali u carinskoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom. Tako bi u neku ruku postojale dvije granice: carinska kontrola između dvije Irske i regulatorna kontrola u Irskome moru koje Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli od njegove pokrajine Sjeverne Irske.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je za Sky News rekao da "nije optimističan" u vezi s tim informacijama.

- Ako predlaže carinsku kontrolu na irskom otoku, mislim da to neće biti temelj za dogovor, kazao je.

Johnson je ponovo zanijekao da razmišlja o ponovnoj uspostavi takve fizičke kontrole na granici ne obrazloživši kako kani riješiti to pitanje. Upozorio je da u slučaju neuspjeha pregovora s EU-om neće od Bruxellesa zatražiti odgodu Brexita. No zakon ga obvezuje da zatraži novu odgodu ako se do 19. listopada ne dogovori s EU-om, neposredno nakon sljedećeg europskog sastanka na vrhu.

Pejčinović-Burić: Vijeće Europe zabrinuto da bi London mogao izaći iz Konvencije o ljudskim pravima

Nova glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić izrazila je zabrinutost da bi Velika Britanija mogla izaći iz Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava kada se Brexit provede.

- Brexit je emotivan i nacionalni problem za Veliku Britaniju koji pogađa Europsku uniju u cijelosti, ali s gledišta Vijeća Europe sve što mogu reći jest da smo zabrinuti zbog toga što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta konvenciju. Pomno to pratimo, rekla je Burić na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon što je 18. rujna preuzela dužnost glavne tajnice te paneuropske organizacije.

Dnevnik.ba