StoryEditor

Johnson nema potporu za prijevremene izbore

Piše D  /  10.09.2019., 07:09h

Kako su frustracije zbog zavrzlama i kaosa oko Brexita diljem Europe sve izraženije, Francuska i Nizozemska su dale naslutiti da bi EU mogao odbaciti zahtjev britanskog premijera Borisa Johnsona o eventualnom produljenju krajnjeg roka za Brexit koji ističe 31. listopada.

Izlazak iz EU-a, najdramatičniji geopolitički potez Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih nekoliko desetljeća, tako i dalje ostaje upitan više od tri godine nakon njegovog izglasavanja na referendumu 2016., a mogući ishodi uključuju više scenarija od izlaska bez dogovora do potpunog odustajanja od provedbe rezultata referenduma. Prema zakonu koji je jučer potvrdila kraljica Elizabeta, premijer mora tražiti odgodu Brexita do 2020., osim ako u međuvremenu ne postigne novi sporazum s Bruxellesom.

Istovremeno, irski premijer Leo Varadkar rekao je Johnsonu u Dublinu da "u nedostatku prihvatljive alternative, sporazum bez ‘backstopa‘ nije sporazum za Irsku". Johnson smatra da taj mehanizam mora nestati iz sporazuma o povlačenju te je o mogućim rješenjima tog spornog pitanja ranije u ponedjeljak razgovarao sa svojim irskim kolegom.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:07