StoryEditor
britanski premijer

Johnson: Moramo nastaviti podržavati Kijev bez obzira na "ukrajinski umor"

Piše hina  /  18.06.2022., 12:08h

Važno je da Velika Britanija nastavi pokazivati dugoročnu potporu Ukrajini, rekao je britanski premijer Boris Johnson u subotu, upozorivši na rizik od "ukrajinskog umora" zbog dugog trajanja rata.

"Rusi napreduju milimetar po milimetar i ključno je za nas da pokažemo što znamo da je istina, a to je da Ukrajina može pobijediti i da će pobijediti", rekao je Johnson novinarima po svom dolasku u Britaniju nakon posjeta Kijevu.

Neki članovi njegove Konzervativne stranke kritizirali su ga jer je otputovao u Ukrajinu umjesto da je prisustvovao konferenciji na sjeveru Engleske.

"Kada nastupi ukrajinski umor, veoma je važno pokazati da smo s njima dugoročno i dajemo im stratešku otpornost koja im je potrebna", rekao je Johnson.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je u najnovijem izvješću u subotu da Rusija vjerojatno ponovno ima namjeru probiti se južno od istočnog ukrajinskog grada Izjuma.

"Njezin cilj je prodrijeti dublje u regiju Donjecka i zatvoriti džep oko grada Severodonjecka sa sjevera", napisalo je ministarstvo na Twitteru.

Ako zarobljeni ukrajinski civili ne prihvate ponudu da napuste grad preko koridora, Rusiji će lakše biti opravdati ne bude li pravila razliku između njih i ukrajinskih vojnih meta u području, dodalo je ministarstvo.

Johnson je u petak, u svojem drugom posjetu Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, ponudio pokrenuti veliku operaciju uvježbavanja do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, poručeno je iz njegovog ureda.

Ured britanskog premijera rekao je da bi operacija pod britanskim vodstvom obučavala i uvježbala ukrajinske vojnike kako bi se ubrzalo njihovo razmještanje, obnovile njihove snage i osnažio njihov otpor.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 22:00