StoryEditor

Joe Biden stigao u Bijelu kuću. Odmah će poništiti neke Trumpove odluke

Piše D  /  20.01.2021., 10:01h

Ulazak Joea Bidena i Kamale Harris u Bijelu kuću, pratio je i početak virtualne parade koja je organizovana povodom inauguracije. Osnovna ideja parade, koja će se održavati u svim državama SAD-a jeste proslava različitosti i početka novog poglavlja SAD-a. Za razliku od prethodnih, zbog pandemije koronavirusa, parada će se ovoga puta održati u virtuelnom formatu.

"Parada će slaviti američke heroje, a na njoj će sudjelovati Amerikanci iz svih država. Slavit ćemo različitost, naše naslijeđe i početak nove ere za SAD", priopćili su iz prije inauguracije članovi Odbora za pripremu inauguracije Joea Bidena i Kamale Harris.

Nakon parade i proslave inauguracije predsjednika, nešto iza 23 sata, Joe Biden bi trebao potpisati i prve odluke kao američki predsjednik. Kao što je već ranije rečeno, Biden bi u prvim satima svoga mandata trebao potpisati 17 izvršnih naredbi koje će se odnositi na poništavanje pojedinih odluka Donalda Trumpa. Prije svega, to se odnosi na poništavanje odluka koje se tiču izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Pored ovih, Biden bi trebao potpisati i odluke vezane za pandemiju koronavirusa, a prva odluka po ovom pitanju odnosit će se na uvođenje obaveznog nošenja maski što je predstavljeno ranije kao dio Bidenovog izbornog plana.

Biden također planira poništiti i nekoliko Trumpovih najstrožijih migracijskih politika, ukidajući zabranu putovanja iz nekih zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom i prekidajući financiranje izgradnje zida na granicama.

Prvo obraćanje građanima SAD-a iz Bijele kuće, prema rasporedu, bit će upriličeno u 1 sat iza ponoći po našem vremenu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:06