StoryEditor

Joe Biden je novi američki predsjednik

Piše D  /  15.12.2020., 06:12h

Trenutno je dodijeljeno 534 od ukupno 538 elektorskih glasova, a čekaju se samo elektori s Havaja.

Oko 23:30 stigli su elektori iz Kalifornije, njih 55, koji su potvrdili Bidenovu pobjedu. Biden trenutno ima 302, a Trump 232 elektorska glasa - za pobjedu ih je potrebno 270. Četiri elektorska glasa s Havaja također će pripasti Bidenu. Oni se očekuju tijekom noći.

Elektorsko glasanje je u principu formalnost. No ove godine je zanimljivo zbog brojnih Trumpovih najava da će poništiti rezultate izbora.

Tko su elektori?

Elektori su stranački lojalisti koje su republikanci i demokrati izabrali dva mjeseca prije izbora i oni zapravo potvrđuju glasove birača u saveznim državama.

U državi Pennsylvaniji koja je sa svojih 20 elektorskih glasova također potvrdila pobjedu Joea Bidena, čelnica demokratske stranke Nancy Patton Mills izjavila je: "Ovo je velik dan za demokraciju."

Tijekom dana u svih 50 američkih saveznih država i Washingtonu odvijali su se slični događaji na kojima elektori tradicionalno glasaju u skladu s odlukom većine u svojoj saveznoj državi. Biden je na izborima 3. studenoga u Pennsylvaniji dobio oko 81.000 glasova više od Trumpa.

Trump i njegovi saveznici podnijeli su tužbe u nastojanju da preokrenu izborni rezultat tvrdeći da su izbori bili nepošteni i obilježeni nepravilnostima, no državni i savezni sudovi redom su odbacili te tužbe. Elektori po zakonu nisu obavezni glasati onako kako je glasala većina birača u njihovoj saveznoj državi, no broj takvih "izgrednika" mali je, a pojedine savezne države sada su uvele i novčane kazne za takve osobe.

Nema odbjeglih elektora

Do sada broj tih odbjeglih elektora nikad nije utjecao na ishode predsjedničkih izbora.

Biden je, prema rezultatima izbora, osvojio glasove 306 elektora, a Trump 232. Očekuje se da će se nakon završenog glasanja na izbornom kolegiju javnosti obratiti novoizabrani predsjednik Biden s govorom o otpornosti američke demokracije.

Glasovi dani u ponedjeljak bit će poslani Kongresu na službeno prebrojavanje 6. siječnja, što je završna faza američkog izbornog procesa, kada bi sadašnji američki potpredsjednik Mike Pence trebao objaviti da je Biden novi predsjednik.

Trump je krajem prošlog mjeseca rekao da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:14