StoryEditor
Irpin

Jesu li Ukrajinci izazvali poplave u Kijevu da spriječe ruski prodor?

Piše desk  /  23.03.2022., 21:57h
Satelitski snimci pokazuju poplave u slivu rijeke Irpin sjeverozapadno od Kijeva. Nejasno je šta je izazvalo poplave, ali ovo bi mogao biti strateški potez Ukrajine da blokira napredovanje ruskih trupa prema glavnom gradu, tvrde analitičari. Sliv graniči s velikim rezervoarom.

To bi mogao biti primjer "hidrauličnog ratovanja" iz Ukrajine kako bi se blokirale ruske trupe koje napreduju na sjeverozapadu grada, rekli su analitičari za Washington Post. Ako ruske snage ne mogu da pređu rijeku Irpin, neće moći da zauzmu Kijev sa zapada, prenosi Klix.

Prema obavještajnim podacima Velike Britanije, ruske trupe krenule su prema Kijevu sa sjevera, zapada i istoka od početka rata 24. veljače. Zauzimanje Kijeva se smatra primarnim ciljem Rusije u njenoj invaziji na Ukrajinu, ali suočavajući se sa žestokim otporom ukrajinskih snaga.

image

Poplava Irpin

GOOGLE MAPS -

Ukrajina je u utorak priopćila da je ponovo zauzela Makariv, grad zapadno od Kijeva, što je dodatno oslabilo mogućnost Rusije da pokrene napad na grad sa sjeverozapada.

Ukrajinski veleposlanik u SAD-u rekao je 26. veljače da su ruske snage uništile branu u rezervoaru vode sjeverno od Kijeva. Međutim, nejasno je da li je taj događaj povezan s poplavom.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:13