StoryEditor

Jesu li ovo glavni rizici za svijet u 2021. godini?

Piše D  /  06.01.2021., 12:01h

Svijet je (p)ostao sve samo ne ugodno mjesto za život. Ratovi, gospodarske, financijske, sigurnosne, zdravstvene i kakve sve ne krize, te sveopća izopačenost, prijetvor, obmane i laži, najviše upravo od onih koji ovaj svijet i predvode, ogromnoj većini stanovnika ove naše Zemlje ne ostavljaju niti vremena niti prostora za opuštanje od vječne napetosti i borbe za puko preživljavanje. Što nas u tom smislu može očekivati u novoj 2021. godini, kojoj smo prije nekoliko dana tako veselo nazdravljali kao da će ta jedna obična novogodišnja noć nekom svojom nevidljivom rukom izbrisati sve ono ružno što nam se dogodilo ne samo godinu dana ranije? Odgovor na ovo pitanje barem djelomično možemo potražiti u tekstu koji slijedi, piše Geopolitika.news.

Konzultantska tvrtka Eurasia Group upravo je imenovala glavne rizike s kojima će se svijet suočiti 2021. godine.

Prvo mjesto u ocjeni zauzela je “podijeljena Amerika” (SAD): prema stručnjacima, dolazi doba kada će oko polovice američkih građana šefa države smatrati nelegitimnim. Odbijanje trenutnog američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna rezultate izbora jedinstven je čin u povijesti SAD-a, koji naglašava koliko je Amerika podijeljena.

S gledišta analitičara drugi najvažniji rizik je dugotrajna pandemija koronavirusa. Naglašava se kako će trajna pandemija ugroziti ne samo živote ljudi, već i političku stabilnost i globalnu ekonomiju. Distribucija cjepiva dovest će do podjele između bogatih i siromašnih, što će izazvati nemire u mnogim zemljama.

Na treće mjesto ljestvice svrstana je borba protiv klimatskih promjena, pri čemu se napominje kako će globalnu suradnju na ovom području zamijeniti konkurencija.

Također, među ključne rizike godine pred nama analitičari su uvrstili povećanu napetost u odnosima između Kine i Sjedinjenih Država, poteškoće u prijenosu povjerljivih podataka u druge zemlje, vjerojatnost sukoba u cyber prostoru, što će dovesti do pojave tehnoloških i geopolitičkih rizika bez presedana. Uz to, stručnjaci su istaknuli probleme u turskom gospodarstvu koji će pogoršati položaj predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, slabljenje gospodarstava Bliskog istoka zbog niskih cijena nafte, predstojeću ostavku njemačke kancelarke Angele Merkel, kao i političke, socijalne i ekonomske krize u Latinskoj Americi.

Drugim riječima: vrlo malo mjesta za optimizam iz nedavne novogodišnje noći. Jer, na žalost, i od goreg uvijek može gore. Budimo zato i skromniji i zadovoljniji i zahvalniji na onome što imamo pa makar to i ne bilo u skladu s našim željama, težnjama ili očekivanjima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:01