StoryEditor

Jesu li konačno propali pregovori Kosova i Srbije?

Piše D  /  25.06.2019., 08:06h

Kao datum za takav skup spomenut je 1. srpnja još prije dva mjeseca u Berlinu, kad je Angela Merkel pozvala lidere regije, uključujući premijere Hrvatske i Slovenije, kako bi razgovarali o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jer je to ključno pitanje o kojem ovisi stabilnost regije.

Skup u Berlinu nije bio uspješan. Pokazalo se da su Beograd i Priština daleko od dogovora te da su velike razlike u mišljenju između predsjednika Kosova Hashima Thaçija i premijera Ramusha Haradinaja. Haradinaj se od početka žestoko protivi ideji o promjeni granica, što je i stav Njemačke.

Uspjeh skupa u Berlinu bio je u tome što je ojačalo protivljenje ideji o razgraničenju po etničkom kriteriju.

Kako Kosovo ne pristaje ukinuti carine od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH, a Srbija ne pokazuje spremnost priznati neovisnost Kosova, uvjeti za nastavak dijaloga nisu ispunjeni.

Ni pripreme za ovaj sastanak koje su vodili diplomati iz Berlina i Pariza u kontaktu s Kosovom i Srbijom nisu ukazivale na to da se na tom skupu može dogoditi neki pozitivan pomak. Zato je sastanak i otkazan.

S druge strane predsjednik Francuske i njemačka kancelarka trenutačno su zauzeti i pitanjem izbora predsjednika Europske komisije. Nakon posljednjeg summita EU nije bilo kompromisa, pa će se u nedjelju navečer u Bruxellesu održati još jedan izvanredni summit na tu temu.

A na tom sastanku i Angela Merkel i Macron dolaze sa summita G-20 iz Osake. Dijalog između Kosova i Srbije ionako je povezan s budućim sastavom EK.

I kad bi Pariz i Berlin uspjeli nametnuti neki sporazum, on se treba formalizirati u okviru EU. Tu ulogu u ime EU imat će budući nasljednik Federice Mogherini.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 23:31