StoryEditor
uhvaćene velike ribe

Jesu li dokazi pribavljeni pomoću aplikacije Sky zakoniti? Još se čekaju prve optužnice

Piše desk  /  15.11.2022., 07:07h

Svaki dan se očekuje da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podigne prve optužnice za međunarodnu trgovinu drogom, a u vezi sa korištenjem“Sky kriptirane aplikacije.

Dok osam državnih tužitelja radi na Sky predmetima, polemika se vodi u pravnim, ali i političkim krugovima. Jesu li dokazi pribavljeni na taj način zakoniti, hoće li ih sudovi u Bosni i Hercegovini prihvatiti kao vjerodostojne?

Ispod morske površine, u luci Ploče, na dnu kontejnera iz Turske, ronioci su ne tako davno imali neobičan posao. Hrvatska policija zaplijenila je tada 220 kg heroina koji je bio namijenjen za tržište Belgije. Za naručitelja narko posla tada je označena “jedna” kompanija iz Trebinja. Koja? Odgovor bismo mogli dobiti vrlo brzo jer osam državnih tužitelja Bosne i Hercegovine spremaju optužnice u Sky predmetima. Prvi čovjek Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) za Glas Amerike nije prejudicirao hoće li Sky kripte biti validan sudski dokaz, ali…

“Čak i da bude negativna odluka, da kažu da ti dokazi sami za sebe nisu zakoniti, agencije za provođenje dokaza i tužiteljstvo će imati neki trag da je netko nešto radio nezakonito”, naveo je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, piše N1.

Nezakonito su nedavno u pošiljci šećera i Coca-Cole uvezena 73 kg kokaina iz Kolumbije. Kako su dospjeli u skladište jednog trgovačkog lanca u Doboju, zašto se čekalo danima da se sve prijavi i objavi, malo tko bi govorio pred kamerama. Jasno je da su 73 kg kokaina na ulici rasparčana, donose dobit od 10 milijuna KM.  Veliki novac je u igri, ali i veliko pitanje, hoće li sudovi u Bosni i Hercegovini dokaze iz Skya i Anoma prihvatiti kao zakonite?

“Prema Kaznenom zakonu BIH, oni ne mogu biti sudski dokazi. Dakle, ako nije ispoštovana sudska procedura, u smislu da je tužitelj predložio, a sudac za prethodni postupak dao naredbu da se provede određena mjera tajnog praćenja ili u ovom slučaju presretanja komunikacije, sve to na sudu pada. Imamo slučajeve u Francuskoj, isto po saznanjima sa Sky aplikacije, da su predmeti padali, međutim…”, rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosti u Banjaluci.

To je more operativno upotrebljivih podatka, dodaje Ćeranić. Bivši sudac Ustavnog suda BIH Krstan Simić oštro kritizira domaće pravosuđe. Vjeruje da postoji osnova da Sky dokazi budu prihvaćeni, iako se kada su donošeni zakoni o kaznenom postupku  za njih nije znalo.

“Sud će o tome odlučiti i bit će vrlo zanimljivo njihovo stanovište. Ali po meni to je potpuno validan dokaz s obzirom na okolnosti, kako je nastao, kako je pronađen, kako je upotrijebljen”, naglasio je Krstan Simić, bivši sudac Ustavnog suda BiH.

Iako domaće zakonodavstvo ne prepoznaje dokaze s kriptiranih aplikacija, iz tužiteljstva uvjeravaju da će oni biti validni jer su pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći. Blizu 2.500 osoba u BiH koristilo je Sky i Anom. Za sada je zbog povezanosti s kriminalnim aktivnostima uhićeno njih oko 100. EUROPOL nije svim agencijama u BiH dostavio podatke iz Sky aplikacije. Nepovjerenje izvana postoji i međusobno između agencija. Dok je MUP RS-a, baremprividno, uhićenjem pojedinih inspektora započeo borbu u svojim redovima, mnogi prst upiru u bh. tajnu službu. Jesu li oni koji su trebali raspakirati kriminalnu narko hobotnicu postali njen krak? Vodi li istraga do vrha OSA-e?

“Ona je već dovela do direktora obavještajno-sigurnosne agencije jer je  u stalnim kontaktima i komunikacijama s dvojicom ljudi koji su u kućnom pritvoru”, istaknuo je Aljoša Čampara, federalni ministar unutarnjih poslova.

Dok se ime Osmana Mehmedagića i njegovih suradnika spominje često u javnosti u vezi istraga u Sky predmetima, prvi čovjek OSA-e ni riječi. Agencija tradicionalno zatvorena za medije, nije odgovorila na više upita N1.

Heroin uvozimo s istoka, kokain sa zapada. Bosna i Hercegovina tranzitna je zemlja na globalno poznatoj balkanskoj ruti. Export-import u narko poslovima ide nam baš od ruke, ali ne ide u prilog. Posebno zbog sumnji da su Sky prljavi novac prali direktno, ili baremza pranje znali, mnogi policajci, tužitelji, suci, političari.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:58