StoryEditor

Jerusalem Post objavio listu utjecajnih Židova: Prigožin je na njoj, a Zelenskog nema

Piše D  /  16.09.2023., 12:13h

The Jerusalem Post jučer je objavio svoju godišnju listu najutjecajnijih Židova. Zanimljivo je da se na listi našao i osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin, koji je 23. kolovoza ove godine poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Tverskoj oblasti u Rusiji.

Prigožinov otac, koji je umro kad je Prigožin imao devet godina, bio je Židov. Nakon što je odslužio gotovo desetljeće u zatvoru zbog krađe, Jevgenij Prigožin je, uz pomoć svog očuha Židova, pretvorio štand s hot-dogovima u luksuzno carstvo restorana i postao poznat kao "Putinov kuhar", piše Jerusalem Post. 

Zelenski nije na listi

Potom je Prigožin kreirao i vodio farmu trolova Agencije za internetsko istraživanje kako bi se snažno umiješao u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Izraelski medij ističe da je Prigožin tek ove godine zadobio globalnu pozornost kada je pokrenuo kratkotrajnu, ali vrlo popraćenu pobunu protiv režima Vladimira Putina. 

Nakon što je javno kritizirao djelovanje pripadnika ruskog vojnog vrha i optužio ih za napad na vagnerovce u Bahmutu, naredio je marš na Moskvu. Bila je to najopsežnija pobuna u čitavoj Putinovoj 23-godišnjoj vladavini, koja je završena sklapanjem dogovora, u kojem je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Ove godine se na listi najutjecajnijih Židova nije našao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Prošle godine bio je prvi naveden na listi 50 najutjecajnijih Židova. "Nema puno političkih lidera koji su uzdignuti u status ikone, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postao je jedan od njih", objasnili su tada iz Jerusalem Posta njegovo uvrštavanje na listu. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:09