Article_Top_970x250

Jerković oštro osudio uništavanje spomen ploče Hrvatima u Briševu

potpredsjednik rs-a

Jerković oštro osudio uništavanje spomen ploče Hrvatima u Briševu

svibnja 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Patrik Maček/Pixsell

Hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković (HDZ BiH) oštro je u utorak osudio te zatražio istragu o uništavanju spomen ploča Hrvatima ubijenima u mjestu Briševu kod Prijedora na početku rata 1992. godine.

Kako je priopćeno iz Jerkovićeva ureda, on je oštro osudio ovaj vandalizam.

- Pojedinci, usuđujem se reći huligani, često zaboravljaju da je ovo višenacionalna sredina u kojoj se vjera, suživot i kultura međusobno poštuju i uvažavaju stoljećima, navodi se u Jerkovićevu očitovanju. On je zatražio istragu policijskih tijela te procesuiranje odgovornih.

- Tražim od nadležnih institucija da pod hitno istraže te pronađu počinitelje ovog sramnog čina jer ovakav vandalizam se ne smije događati, izjavio je Jerković.

Po navodima iz ovoga priopćenja, spomen ploče za ubijenih 67 Hrvata iz sela Briševa uništene su u nedjelju 26. svibnja.

Selo Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Prijedora, praktično je zbrisano s lica zemlje 24. i 25. srpnja 1992. godine u napadu srpskih snaga.

To selo su najprije opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće te crkvu. 

Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu tijekom cijelog rata u BiH.

Dnevnik.ba