StoryEditor

Jerko Lijanović zatražio odgodu izdržavanja sedmogodišnje zatvorske kazne i najavio tužbu

Piše D  /  25.01.2020., 07:01h

S obzirom na to da se radi o pravomoćnoj presudi koja je objavljena još 1. listopada prošle godine, Lijanoviću je prošlog tjedna stigao poziv za izdržavanje kazne. No, kako je Lijanović potvrdio sarajevskim novinama, zatražio je putem odvjetnika odgodu. 

‘‘Dobio sam obavijest da preuzmem poziv, ali smo mi uložili zahtjev za odgađanje izdržavanja kazne. Sada čekamo odluku suda. Ili da sve odgodi ili da donese novi datum kada trebam ići na izdržavanje‘‘, kaže Ivanković Lijanović. 

Razlog za ulaganje odgode, kako kaže Lijanović, jeste slanje apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. 

‘‘Uvjeren sam da je presuda donesena bez ikakvih relevantnih dokaza, politički motivirana u potpunosti i posljedica harange dok sam bio dopremijer FBiH. Odgodu tražim jer bi se onda meni, slanjem u zatvor, napravila dodatna šteta i onda bih imao pravo tražiti nadoknadu štete‘‘, kaže Lijanović. 

Naime, Apelacijski odjel Suda BiH izreklo je krajem godine oslobađajuću presudu Lijanoviću za ‘‘aferu Meso‘‘ i kriminal težak 13,5 milijuna KM. Oslobođen je u ponovljenom suđenju. No, kako kaže, sada razmišlja o podnošenju tužbe. 

‘‘S obzirom na to da je nakon procesa 2007. godine netko opet sebi uzeo za pravo da bez osnova vodi kampanju, podiže optužnicu, bliže sam tome da treba tužiti sve koji su pokrenuli ovaj proces, kako bih ih upozorio da se ovlasti ne smiju kršiti i podnositi politički motivirane optužnice‘‘, rekao je Lijanović. 

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravomoćno osudio na sedam godina robije po optužnici tužiteljstva Tuzlanske županije za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine. Presudom se Lijanoviću oduzima i imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od oko 653.000 KM, piše Dnevni Avaz.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 07:33