StoryEditor

Jeremić: Rusija podržava Srbiju, ali Putin prezire Vučića

Piše D  /  02.01.2019., 02:01h

„Zato (predsjednik Rusije Vladimir) Putin gaji lični prezir prema (predsjedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, što je u više navrata pokazao načinom na koji je s njim pred kamerama razgovarao u Moskvi. Putin u Vučiću s punim pravom vidi sve karakterne osobine (predsjednika Crne Gore) Mila Đukanovića i zbog toga mu uopće ne vjeruje“, kazao je Jeremić, piše Danas.rs

On je naveo da uspostavljanje i promjena vlasti na prostoru Balkana se „nikada u povijesti nisu dogodili u potpunosti izolirano od stranog faktora“.

„Kombinirana snaga unutrašnjeg i vanjskog pritiska promijenit će i ovu korumpiranu vlast“, kazao je Jeremić.

Jeremić je naveo da rješavanje statusa Kosova nije „premjestio iz Ujedinjenih nacija u Europsku uniju“, te da će njegov status ostati reguliran isključivo rezolucijom Saveta sigurnosti UN 1244 sve dok službena Srbija ne odluči suprotno, na primer tako što potpiše „nekakav sporazum o ‘razgraničenju’ sa Albancima“.

On je dodao da je Vučić došao u situaciju u kojoj će mu se u 2019. godini „tražiti da preda mnogo više od onoga što je planirao“.

„Ako dopustimo Vučiću da počini veleizdaju time što će potpisati sporazum koji omogućuje Kosovu članstvo u UN, to neće biti posljednja stvar koju će on biti spreman da preda zarad opstanka na vlasti. Nakon toga ide pokušaj razvlašćivanja Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, pa integracija Srbije u NATO“, ocjenio je Jeremić.

Komentirajući proteste „Jedan od pet milijuna“, koji se od prošlog mjeseca održavaju u Beogradu, Jeremić je naveo da su u pitanju „i građanski i nacionalni protesti“.

„Prosvjednici su premašili pobunu političke opozicije. Prosvjeduju svi kojima je dosta ovakve vlasti. Ljudi su šetali i u Kuršumliji, a vjerujem da će uskoro demonstracije prerasti u svenarodni pokret koji će odnijeti zlo koje nas je snašlo“, rekao je Jeremić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:43